Een feestelijk moment: Emile Jaensch, Bert Hermans, Willem van den Houten, Joop Verdonk, Eric Lentz en Lodewijk Grooters bij het Witte Anjerperkje in de voortuin van het gemeentehuis. | Foto Willemien Timmers
Een feestelijk moment: Emile Jaensch, Bert Hermans, Willem van den Houten, Joop Verdonk, Eric Lentz en Lodewijk Grooters bij het Witte Anjerperkje in de voortuin van het gemeentehuis. | Foto Willemien Timmers Foto: Willemien Timmers

Witte Anjer perkje voor Oegstgeester veteranen

Algemeen

‘Zodat veteranen zich het hele jaar door gewaardeerd voelen’ 

Nationaal Comité Veteranendag nam in 2019 het initiatief om Nederlandse gemeenten op te roepen hun veteranen te eren en waarderen met een speciaal Witte Anjer perkje. Oegstgeest haakte aan, en afgelopen vrijdag, 25 juni, een dag voor Nederlandse Veteranendag, werd in de voortuin van het raadhuis een prachtig Witte Anjer perkje met bijbehorend bord onthuld.

De Witte Anjer staat symbool voor de erkenning en waardering van veteranen. In het perkje bij het gemeentehuis staan witte potanjers samen met snijanjers om zo meer diepte in de aanplant, in de vorm van een hart, te creëren. Oegstgeester veteranen zelf hebben de planten aangekocht, en zullen het perk ook zelf onderhouden. Gelukkig kan ons geestdorp bogen op een betrokken groep veteranen die ook de oorlogsgraven bij het Groene Kerkje onderhoudt, en zeer betrokken is bij de lichtjes op kerstavond en de gezamenlijke herdenking op 4 mei. Veteraan Bert Hermans: “Het was nog niet eens eenvoudig om witte anjers te vinden in onze regio. Gelukkig kon de FLWRS-store aan de Lange Voort mij helpen! Fijn dat we hier bij het raadhuis een mooi plekje in de zon toegewezen hebben gekregen!”

In Oegstgeest wonen ongeveer negentig veteranen. Normaalgesproken zou er een bijeenkomst in het gemeentehuis voor hen zijn, met als afsluiting een ‘blauwe hap’. Vanwege de coronapandemie is deze middag verschoven naar 17 september.

Burgemeester Emile Jaensch is blij met het perkje. “Soms duurt het jaren voordat een idee gerealiseerd is, maar dit niet. Het was snel geregeld, en op een prominente plek. Mooi dat iedereen die hier langsloopt kan stilstaan bij onze veteranen. Zo kunnen zij het hele jaar door waardering krijgen, en niet slechts op veteranendag.” De burgemeester hoopt dat ook veteranen die het niet zo goed getroffen hebben bereikt worden, en zich gewaardeerd en welkom voelen. “We hopen hen in september te ontmoeten.”

Samen met Hermans onthulde de burgemeester het bord bij het perkje, dat eerst met de veteranenvlag bedekt was. Joop Verdonk maakte van de gelegenheid gebruik om te zeggen dat Dorpscentrum Oegstgeest op 1 juli start met een veteranencafé.

(Willemien Timmers)

Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding

Uit de krant

Uit de krant

Uit de krant