De rioolwaterzuiveringsinstallatie Leiden Noord.
De rioolwaterzuiveringsinstallatie Leiden Noord.

Grote subsidie voor ‘Warmte uit water’-project bewoners Poelgeest

Algemeen

Bewonerscoöperatie Energiek Poelgeest in Oegstgeest heeft opnieuw een succes geboekt: deze week werd bekend dat de overheid een SDE++-subsidie van enkele miljoenen toekent om het wijkwarmtenet te verduurzamen. Hiermee wordt een fikse stap gezet in de ontwikkeling van het plan om, samen met Vattenfall, de wijk te voorzien van warmte uit de rioolwaterzuivering in Leiden Noord. 

Energiebedrijf Vattenfall is energieleverancier en eigenaar van het warmtenet in Poelgeest en diende de aanvraag voor de subsidie in. Frank ter Beek, secretaris van Energiek Poelgeest en drijvende kracht achter het plan, ziet de toekenning als een ‘belangrijke mijlpaal’. Hij wijst er op dat er nog wel de nodige stappen te gaan zijn. Het definitieve besluit of het wijkwarmtenet straks gevoed wordt met warmte uit de rioolwaterzuiveringsinstallatie (RWZI) Leiden Noord zal door Vattenfall genomen worden. Dat besluit valt naar verwachting ergens in de loop van dit jaar. 

Het plan om warmte uit de rioolwaterzuivering te halen (TEA, Thermische Energie uit Afvalwater) komt van bewoners van Poelgeest. Deze techniek gebruikt rioolwater dat na zuivering wordt geloosd op het oppervlaktewater. Dit zogenoemde ‘effluent’ bevat nog veel warmte die benut kan worden voor verwarming van woningen. Dat dit technische mogelijk is, bleek uit een onderzoek dat de coöperatie eerder liet uitvoeren. De Stimulering Duurzame Energieproductie en Klimaattransitie (SDE++) is een overheidssubsidie, bedoeld voor bedrijven en non-profitorganisaties die grootschalig hernieuwbare energie opwekken of de CO2-uitstoot verminderen. 

Uit de krant

Uit de krant