Blijdschap over het goede nieuws dat er verhuisd mag worden bij de vrijwilligers van de Soek tijdens de maandelijkse borrel. Ook Ad en Josee van Nieuwland waren aanwezig. |
Blijdschap over het goede nieuws dat er verhuisd mag worden bij de vrijwilligers van de Soek tijdens de maandelijkse borrel. Ook Ad en Josee van Nieuwland waren aanwezig. | Foto: Willemien Timmers

Soek heeft weer een toekomst

Algemeen

Op de locatie van het voormalige tuincentrum aan de Haarlemmerstraatweg 8A worden drie woningen gebouwd. Eerst één achterin, waar oud-hovenier Ad van Nieuwland zelf gaat wonen, en later, op de plek van de kas, twee riante woningen.

Kringloopwinkel Soek, die in de zomer hun tijdelijke onderkomen aan de Endegeesterstraatweg moet verlaten, krijgt in de nu leegstaande kas een tijdelijk onderkomen voor vier jaar. De gemeenteraadsleden stemden unaniem voor dit voorstel. Opluchting alom dat met dit besluit de dreigende sluiting van de kringloopwinkel voor vier jaar is voorkomen.

Aantal

Wel was er bij enkele raadsleden teleurstelling over het te bouwen aantal (dure) woningen, zoals bij Jolijn Kouwenhoven (D66). Het oorspronkelijke bouwvoorstel, een aantal jaar geleden, sprak over zeven woningen, waarvan vier in de middeldure categorie. “Helaas is de realiteit anders vanwege de stijgende bouwkosten.”

Nico Janssen (PrO): “We zijn al lang aan het werk om meer betaalbare woningen te realiseren in Oegstgeest. We zijn teleurgesteld dat dat hier niet haalbaar zou zijn. Wel zijn we heel blij dat hier een tijdelijke locatie van de Soek kan komen zodat we een maatschappelijke kringloopwinkel kunnen behouden in Oegstgeest.”

Maarten van Tol (Hart voor Oegstgeest): “Het is van maatschappelijk belang dat Soek weer voor vier jaar een locatie heeft in het dorp.” Inge Oosterhuis (VVD) was vol lof. “Dit plan voldoet volkomen aan de woonvisie. We hebben met ons allen bepaald dat bij bouwplannen tot vier woningen er geen plicht is voor de realisatie van sociale woningen of middeldure woningen. Er ligt een mooie natuurtuin; we kunnen het aan de eigenaar overlaten dat er een mooi bebouwd gebied komt. De Soek heeft de aankomende vier jaar de tijd om toch uit te kijken naar een definitieve plek.” Ook CDA en BVNL gaven hun steun aan dit bouwplan en het tijdelijke onderkomen van Soek.

Goed gevoel

“Josee en ik zijn blij en opgelucht dat we na vijf jaar plannen maken en wijzigen nu eindelijk verder kunnen”, liet Ad van Nieuwland na afloop weten. “Het geeft een goed gevoel dat op het terrein waar we altijd hard gewerkt hebben straks drie duurzame woningen staan in een mooie groene omgeving”.

Ook voorzitter Maria Smits van de Soek is blij: “We zijn echt superblij en opgelucht zijn wij dat we voorlopig voor vier jaar door kunnen. Deze zomer verhuist de Soek naar het voormalige tuincentrum van Ad van Nieuwland op de Haarlemmerstraatweg. Wij zijn dankbaar dat veel Oegstgeestenaren ons steeds steunden en met ons meezochten naar een nieuw onderkomen. Veel lof ook voor de wethouders en fracties die uiteindelijk een oplossing vonden zodat het voortbestaan van de Soek voorlopig werd veilig gesteld. Hierdoor kunnen wij dit jaar ons tienjarig bestaan op een mooie, nieuwe plek vieren.”

Uit de krant

Uit de krant