Afbeelding
Foto: Wil van Elk

Herdenken en vieren op 4 en 5 mei

Algemeen

Op 4 mei herdenkt Oegstgeest de slachtoffers van de Tweede Wereldoorlog. Deelnemers kijken niet alleen achterom. Het is ook een moment om de kostbare vrede en vrijheid te waarderen en te behouden. Comité Herdenken en Vieren Oegstgeest biedt een programma aan, waarin aandacht is voor verleden en heden.

Om 18.15 uur is er op 4 mei een bijeenkomst in het Dorpscentrum aan de Lijtweg. Prof. dr. Marjan Schwegman, oud-directeur NIOD (Nationaal Instituut voor Oorlogs-, Holocaust- en genocidestudies) zal een voordracht houden. De namen van de slachtoffers uit Oegstgeest (Joden, militairen en burgers) worden voorgelezen. Muziek wordt verzorgd door het koor Cappella pro Cantibus. Leerlingen van het Rijnlands Lyceum lezen zelfgeschreven gedichten voor. De toegang is gratis.

Herdenking 

Na de bijeenkomst in het Dorpscentrum is gelegenheid om naar het Bos van Wijckerslooth te lopen. Daar begint om 19.40 uur de Nationale Dodenherdenking. Spreker zal zijn ds. Aart Verburg, voormalig predikant Protestantse Gemeente Oegstgeest. Leerlingen van het Rijnlands Lyceum lezen zelfgeschreven gedichten voor. De scouting Sagara Satrya’s vormt het ere-couloir en de muziek wordt verzorgd door de Fanciscusband uit Leiden. Om 20.00 uur worden twee minuten stilte gehouden. Daarna zal de kranslegging plaatsvinden en is er gelegenheid voor het publiek om langs het monument te lopen.

Na afloop van de herdenking in het Bos van Wijckerslooth is er in het Dorpscentrum voor iedereen gelegenheid om na te praten met een drankje.

Bevrijdingsdag

In de loop van de avond van 4 mei vertrekken negen leden van de Loopgroep Oegstgeest naar Wageningen. Daar nemen zij het bevrijdingsvuur in ontvangst en lopen daarmee terug naar Oegstgeest. Op 5 mei, rond 11.30 uur, zullen zij in het Bos van Wijckerslooth aankomen en het bevrijdingsvuur aanbieden aan wethouder van Tongeren. Vervolgens brengen zij het vuur naar de oorlogsgraven en het Halifax-monument.

Rommelmarkt

Het programma voor Bevrijdingsdag op 5 mei wordt georganiseerd door de Oranjevereniging Oegstgeest in samenwerking met scoutinggroepen Shawano’s en Sagara Satrya’s en de winkeliersvereniging De Kempenaerstraat. 

Op zondag 5 mei is de Kindervrijmarkt in de volgende straten van 8.00 tot 16.00 uur: Spaargarenstraat vanaf de Kempenaerstraat tot en met de kruising met de Duivenvoordestraat, Duivenvoordestraat, Juffermansstraat, De Emmalaan vanaf de Juffermansstraat, Sportmanstraat, Prins Hendriklaan tot aan de kruising met de Koninginnelaan, Terweeweg van de kruising met de Duivenvoordestraat tot aan de kruising met de Hofdijck, Lijtweg aan de enkele zijde van het Dorpscentrum tot aan de Rabobank, Prinses Beatrixlaan en Prinses Irenelaan.

Jaarmarkt

Van 9.30 tot 18.00 uur is er weer de gezelligste braderie van Nederland in de De Kempenaerstraat, de jaarlijkse Vijf mei-jaarmarkt. De Kempenaerstraat gaat opruimen, dus veel leuke koopjes, en een dag vol gezelligheid, lekkernijen en livemuziek.

Het Comité Herdenken en Vieren Oegstgeest is op 5 mei aanwezig op de vrijmarkt met een gerestaureerd militair voertuig uit de Tweede Wereld oorlog als verwijzing naar onze bevrijders. Het voertuig wordt opgesteld aan de Lijtweg, hoek Hofdijck.

Afbeelding

Uit de krant

Uit de krant