'Door de toename van bouwvolume zal het karakter van landgoed Endegeest ten nadele veranderen'. | Archieffoto WT
'Door de toename van bouwvolume zal het karakter van landgoed Endegeest ten nadele veranderen'. | Archieffoto WT Foto: Willemien Timmers

Omwonenden Endegeest en Bomenbond in beroep tegen bestemmingsplan De Geesten

Politiek

De Stichting Behoud Wilhelminapark en Geesten en de Bomenbond Rijnland hebben gezamenlijk beroep ingesteld bij de Raad van State tegen het bestemmingsplan De Geesten.

Dit bestemmingsplan is op 8 december vastgesteld door de gemeenteraad van Oegstgeest. De bezwaren richten zich op de aantasting van het landgoed Endegeest door onder meer verdubbeling van de bebouwing op het landgoed, extra parkeervoorzieningen en het vestigen van een bedrijventerrein voor health & Science op het landgoed. 

“Een enorme toename van bouwvolume en activiteiten zal het karakter, de sfeer en het aanzicht van het landgoed Endegeest ten nadele veranderen. Dat is strijdig met een groot aantal regelingen en verordeningen, die dit gebied juist daartegen moeten beschermen”, stellen de bezwaarmakers. Het beroepschrift van de stichting en de Bomenbond is een lijvig document geworden van 21 pagina’s met 29 bijlagen.

De stapeling van beschermingsregelingen voor dit gebied geeft aan dat het om een heel waardevol gebied gaat. “Hoewel alle politieke partijen in Oegstgeest ‘groen’ en ‘cultureel erfgoed’ hoog in het vaandel hebben staan, heeft de gemeente al deze beschermingen genegeerd”, spreekt Joost Geluk van de Stichting.

De monumentencommissie van de gemeente heeft al in een vroeg stadium aangegeven dat er onderzoeken moeten komen, waarin cultureel erfgoed en landschappelijke waarden van het gebied aan bod moeten komen. “Zulke onderzoeken hebben nooit plaatsgevonden. Deze verzuimen hebben enorme gevolgen voor de invulling van het bestemmingsplan. Omdat de toekomstige functies op het landgoed nog onduidelijk zijn, blijft ook onduidelijk wat dit betekent voor verkeersdrukte, verkeerslawaai en parkeeroverlast.”

De voormalige Julianaschool tussen Endegeest en Rhijngeest wordt in vloeroppervlak verdubbeld. “Niet onderzocht is wat dit betekent voor de verkeersveiligheid voor de overstekende kinderen in de onoverzichtelijke bocht en voor de kap van een aantal monumentale eiken op deze plek”, zegt Geluk. “Het bestemmingsplan biedt de nieuwe eigenaar van het landgoed veel nieuwe mogelijkheden. Er is echter niet duidelijk gemaakt dat het bestemmingsplan de komende tien jaar ook economisch uitvoerbaar is. Dat is wel een wettelijk vereiste.”

Joost Geluk verwacht dat de Raad van State niet mild zal oordelen over de manier waarop het bestemmingsplan tot stand is gekomen. “Er zijn veel procedurele fouten gemaakt door de gemeente. De omwonenden hebben ook onvoldoende de mogelijkheid gekregen een zienswijze te formuleren op de Gebiedsvisie en op het ontwerpbestemmingsplan. Door zijn starre optreden heeft het gemeentebestuur dit verzet over zichzelf afgeroepen. Wij hebben onze bezwaren nu uitvoerig gedocumenteerd neergelegd bij de Raad van State. Het is aan de hoogste bestuursrechter van ons land daar een oordeel over te geven.”

Uit de krant

Uit de krant