Team 1 Pecos tafeltennis kampioen.
Team 1 Pecos tafeltennis kampioen. Foto: Henk van Gijzen

Tom Helle slaat titel voor Pecos binnen

Algemeen

De tafeltennissers van Pecos zijn kampioen in de eerste divisie. Een kleine nederlaag zaterdag in en tegen Hilversum was ruimschoots genoeg voor een titel waar aan het begin van de competitie niemand serieus rekening mee hield.

Tom Helle heeft zelfs zijn vakantie al geboekt en zal er dus niet bij zijn in de beslissingswedstrijd. Pecos krijgt op 11 mei de kans om zich tegen Tempo Team 2 naar de eredivisie te slaan. Maar dan hoopt Helle ergens in een Slowaakse of Poolse trein te zitten.

En dat terwijl hij zaterdag heel belangrijk was voor zijn team. Pecos had drie punten nodig, maar nadat Jens Wiersma en Helle hun eerste potje hadden gewonnen, haperde de productie. Kopman Ronald Rijsdorp verloor eerst van mede-verdediger Arnoud Meijer. Zoals gebruikelijk tussen die twee ging dat met toepassing van de tijdregel, die bepaalt dat de serveerder het punt binnen dertien slagen moet zien te maken. Vervolgens liep het voor Rijsdorp ook verkeerd af tegen Salentijn, met 12-10 in de vijfde game. Tony Houxuan verloor eveneens zijn eerste twee partijen nipt, in vijven.

Het deels meegereisde en anders wel op afstand meelevende Pecoslegioen kreeg op een 5-2 achterstand toch een beetje de bibbers. Maar gelukkig was het Helle die koel bleef en ten koste van Mick de Vette het kampioenschap binnensloeg met 11-5, 11-7, 5-11 en 11-8. “Of ik mijn beste spel voor het laatst heb bewaard? Daar lijkt het wel op”, zei de man of the match na afloop. “Ik moest in het begin van de competitie wennen aan het niveau en het tempo. Spannende wedstrijden wist ik niet binnen te slepen. Maar zaterdag viel alles samen. Al voelde ik wel wat druk op mijn schouders toen ik Tony op de andere tafel zag verliezen.”

Als het in de pauze 6-2 voor de thuisclub was geweest, was die er nog in gaan geloven ook, analyseerde Helle. Bij 11-2 zouden de Hilversummers zelf namelijk als eerste eindigen. Maar nu konden de bloemen in de pauze gewoon naar Pecos. En het werd uiteindelijk 8-5, met zeges van Rijsdorp en Wiersma toen alles al beslist was.

Eredivisie

Te midden van de feestvreugde werd natuurlijk gespeculeerd over de kansen in de promotiewedstrijd – en ook wel over de vraag of Pecos in de eredivisie veel in te brengen zou hebben. “We gaan een poging wagen en het is geen ramp als het niet lukt”, aldus Helle, die zelf drie maanden geleden al zijn reis boekte. “Ik had niet gedacht dat we überhaupt kans hadden op het kampioenschap.” Van de spelers die het voor hem mogen gaan doen hebben Waterreus en Rijsdorp in elk geval veel eredivisie-ervaring, al is dat voor allebei enige tijd geleden. Respectievelijk een jaar of tien en een jaar of veertig.

Uit de krant

Uit de krant