Coby van Tongeren (midden): 'Jullie zijn allemaal schatjes.' |
Coby van Tongeren (midden): 'Jullie zijn allemaal schatjes.' | Foto: Wim de Winter

Coby van Tongeren ‘Conciërge van het Jaar’

Algemeen

Rijnlands Lyceum-conciërge: ‘Hier ligt mijn hart’


Terwijl alle leerlingen door de luidspreker worden verzocht naar buiten te komen voor een verrassing, wordt in de gang gefluisterd: “Niets tegen haar zeggen, anders komt ze niet opdagen.” Een grote menigte verzamelt zich op vrijdagmorgen 12 april op het schoolplein rondom het speciaal geplaatste podium.

Door Olga Teutler

Rector Erica van Langen van Rijnlands Lyceum Oegstgeest (RLO) spreekt de nieuwsgierig kwebbelende leerlingen en docenten toe: “We gaan vandaag iemand in het zonnetje zetten.” Onder luid applaus wordt Coby van Tongeren naar voren geroepen, ze heeft de eer zich Conciërge van het Jaar te mogen noemen. Leerlingen roepen: “Coby! Coby!”, er wordt driftig geklapt. De bescheiden vrouw is overdonderd. Als ze op het podium staat, is het eerste wat ze uit kan brengen: “Ik heb mijn schort nog om!” Ze krijgt een bos bloemen, een certificaat en een gouden duimtrofee. “Jullie zijn allemaal schatjes”, roept ze door de microfoon.

De jury was unaniem over Coby’s winst, ontroerd door haar trouw en toewijding. Coby werkt al veertig jaar op het Rijnlands Lyceum. Op haar 26e begon ze er als schoonmaakster en later kon ze er conciërge worden. Sinds 1987 woont ze met haar man in de conciërgewoning op het schoolplein, daardoor is ze zowel overdags als ‘s nachts bij de school betrokken. Ook na haar pensioen komende zomer mag ze in de woning blijven. Zelf heeft Coby geen kinderen maar ze is dol op al haar leerlingen. Hele generaties heeft ze groot zien worden. Sommigen noemen haar dan ook ‘mama Coby’. Veel is in die jaren veranderd. “De jeugd is mondiger geworden”, vertelt ze, “maar tegen mij zijn de kinderen altijd lief.” Dat blijkt wanneer ze door de drukke gang loopt: een meisje vliegt haar in de armen en roept dat ze haar vreselijk zal missen. Nooit heeft Coby erover gedacht naar een andere school over te stappen. “Hier ligt mijn hart”, zegt ze tevreden.

Het idee om aandacht te besteden aan de rol van conciërges op scholen komt vanuit D66, de politieke partij die in heel Nederland de wedstrijd organiseert. In Oegstgeest heeft raadslid Lydie Vellema de wedstrijd vormgegeven. “Conciërges worden vaak voor lief genomen”, vindt ze. “Terwijl die rol juist veel taken en verantwoordelijkheden omvat.”

Zo is Coby een vertrouwenspersoon voor de leerlingen, onderhoudt ze contact met het schoonmaakbedrijf en met de politie, verzorgt ze de ouderavonden en staat altijd voor anderen klaar. Paul van Meenen, Lydie Vellema’s partijgenoot en zelf ooit rector geweest, zegt het treffend in zijn toespraak: “Je kunt beter een week lang de directeur missen, dan een uur lang de conciërge.”

Op nummer twee van de plaatselijke ‘Conciërge van het Jaar’-verkiezing is geëindigd: Marjolein van den Berg van de Gevers Deutz Terweeschool. Op nummer drie Jamal Khata van de Leo Kannerschool SO.

De jury bestond dit jaar uit Tim van Tongeren, locoburgemeester van Oegstgeest, Lydie Vellema, D66-raadslid, Ton Sloos, Conciërge van het Jaar 2023 van Leiden en Paul van Meenen, lid van de D66-fractie in de Eerste Kamer.

Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding

Uit de krant

Uit de krant