Rob Simoons en Paul Dujardin bij het binnenhaventje waar de horeca moet komen. | Foto Willemien Timmers
Rob Simoons en Paul Dujardin bij het binnenhaventje waar de horeca moet komen. | Foto Willemien Timmers Foto: Willemien Timmers

Zorgen over te groot horecapaviljoen

Algemeen

‘Dit gaat ‘m niet worden’

Ze zijn nog steeds erg verbaasd over het sterk vergrote horecapaviljoen dat pal voor hun appartementencomplex in een kleine binnenhaven ingepland is. Rob Simoons en Paul Dujardin, bewoners van de Engelenburg in Oegstgeest aan de Rijn, zijn geenszins nimby’s te noemen die alle drukte in de directe omgeving van hun woning willen vermijden. Toch zijn de plannen voor de grote horecagelegenheid naast de Joop van der Reijdenbrug hen te groots. 

Door Willemien Timmers

“Dit is niet wat in het oorspronkelijke ontwerp stond getekend. Toen wij ons appartement in 2018 kochten, stond er een kleinschalige horecavoorziening, een lunchroom, ingetekend met zo’n 250 vierkante meter vloeroppervlak. Nu blijkt dat er vorig jaar november een aanvraag is ingediend voor ‘zware horeca’ van ruim 825 vierkante meter. Dit is in alle opzichten in strijd met het huidige bestemmingsplan, en gaat voor wat betreft auto- en botenbezoek chaos en verstoppingen opleveren!”

Een snelle blik vanaf het balkon laat zien dat op een koude maandagmorgen in de winter al zo’n zeventig procent van de 144 beschikbare parkeerplaatsen bezet is. “En er komen dus geen parkeerplaatsen bij, terwijl zo’n groot multifunctioneel paviljoen heel wat bezoekers per auto zal krijgen. Dat gaat ‘m niet worden”, betoogt Dujardin. “En bedenk daarbij dat al het verkeer ook langs brede school Het Dok moet”, vult buurman Simoons hem aan.

De zorgen van de buurtbewoners gaan niet alleen over het toenemende autoverkeer en de daarbij behorende parkeerproblemen, maar ook over de hoeveelheid boten die de grote uitspanning zal bezoeken omdat men plaats wil nemen op het zonnige terras. “In het plan zijn maar drie passantenplaatsen ingetekend. De andere plekken in het kleine binnenhaventje zijn eigendom van mensen uit de Engelenburg of elders in de wijk. Daar komt bij dat de ingang smal is. Vaar-technisch gezien kunnen er dus niet veel boten langs elkaar varen, en bij drukte al helemaal niet draaien in de havenkom. Dat wordt chaos.”

De mannen winden zich erover op dat er bij het tekenen van een zoveel groter ontwerp niet eerst gekeken is naar de omgeving en de verkeersstromen. “Zelfs met fietsen hebben ze geen rekening gehouden. Ik geloof dat er tien nietjes getekend staan in de gevel. That’s it”, vertelt Simoons. Dujardin moet daar om lachen. “Hier bij ons eigen appartementencomplex zijn niet eens fietsparkeerplaatsen gerealiseerd. En dat terwijl de gemeente de mond vol heeft over het belang van fietsgebruik en in de laatste parkeernota ook veelvuldig spreekt over het uitbreiden van het aantal plekken om je fiets te stallen.”

“We keken echt uit naar een gezellig horecapunt voor de deur. Hoe leuk is het om met vrienden heerlijk op een terras aan het water een drankje te drinken. Maar ik denk dat we voor wat betreft de schets uit 2018 voor de mal zijn gehouden”, stelt Simoons. Beide heren, die de Vereniging van Eigenaren vertegenwoordigen, nemen geen blad voor de mond. “Wij denken dat het het college enkel om meer inkomsten te doen was, toen ze instemmend aangaven mee te willen werken aan dit grote project. Zij krijgen natuurlijk de hoofdprijs voor de grond, maar er hoeft geen financieel gat meer gedicht te worden. Beter dus om een plan goed te keuren dat beter in de omgeving past.”

Het nieuwe ontwerp van de horecavoorziening wordt nog besproken in de gemeenteraad. Daar kunnen bezorgde burgers hun mening laten horen.

“Dat zullen we zeker doen”, laat Simoons weten. “Want waarom de raad zou instemmen met een dergelijke rare bestemmingsplanwijziging is mij zo helder als matglas.”

Rob Simoons en Paul Dujardin bij het binnenhaventje waar de horeca moet komen. | Foto Willemien Timmers

Uit de krant

Uit de krant