In de loods worden fietsen opgeknapt, maar de voorraad is bijna op. | Archieffoto
In de loods worden fietsen opgeknapt, maar de voorraad is bijna op. | Archieffoto Foto: Willemien Timmers

Jaap van den Broek fikst opnieuw ‘Fietsen voor Vluchtelingen’

Algemeen

Jaap van den Broek heeft, samen met zijn medesleutelaars, in de loop der jaren zo’n 650 fietsen die hij van links en rechts kreeg, opgeknapt voor vluchtelingen.

Fiets over? Bel met 06 53744954

De fietsen waren vooral voor statushouders die in Oegstgeest kwamen wonen. Ook naar andere plaatsen gingen de fietsen: naar een asielzoekerscentrum in Rotterdam, en ook naar vluchtelingen in Leiden, Leiderdorp en Katwijk.

Toen Van den Broek in 2016 bij de komst van de minderjarige statushouders in de gebouwen naast jeugdgevangenis Teylingereind een oproep deed in de Oegstgeester Courant krant voor overtollige fietsen, stond zijn tuin binnen de kortste keren vol. Zo’n tachtig fietsen werden bij hem afgeleverd.

Sindsdien heeft hij steeds spontaan genoeg fietsen aangeboden gekregen om in de behoefte te voorzien: Weesfietsen van de gemeente en van MeerWonen, maar vooral van particulieren, die hem wisten te vinden.

Werkplaats

Woningbouwvereniging MeerWonen helpt dit fietsen-initiatief trouwens nog steeds door het ter beschikking stellen van een ideale werkplaats in een loods aan de Surinamestraat. “Ook Van Hulst Fietsen stelt overigens economisch niet rendabele inruilfietsen ter beschikking van ons initiatief”, laat Van den Broek dankbaar weten.

Ondertussen is het Hoefijzergebouw achter het gemeentehuis bevolkt met statushouders, die wachten op huisvesting in de Leidse regio.

Tekort

Enkele tijdelijke bewoners hebben inmiddels de fietsenloods ontdekt maar Jaap van den Broek durft er geen ruchtbaarheid te geven. “Er zijn niet zo heel veel fietsen meer beschikbaar; de voorraad is laatste tijd sterk geslonken.”

Fiets doneren

“Heeft u dus nog een fiets staan die u niet meer gebruikt, neem contact met mij op en ik komt hem bij u ophalen (06 53744954). Ook fietsen die niet meer voldoende op te knappen zijn, zijn welkom, want daar worden nog bruikbare onderdelen vanaf gehaald en de rest is oud ijzer. Met de hoge prijzen voor oude metalen levert dat weer geld op om vervangende onderdelen te kopen. Zo doet ook u aan recyclen”, aldus Van den Broek, die uitkijkt naar weer tachtig ‘nieuwe’ fietsen.

Uit de krant

Uit de krant