Echtpaar de Winter zestig jaar getrouwd | Oegstgeester Courant
Logo oegstgeestercourant.nl
Bruidspaar Anneke en Frits de Winter met de burgemeester in hun midden. | Foto Willemien Timmers
Bruidspaar Anneke en Frits de Winter met de burgemeester in hun midden. | Foto Willemien Timmers (Foto: )

Echtpaar de Winter zestig jaar getrouwd

  Human Interest

Volop gezelligheid in huize De Winter aan de Aert van Neslaan op donderdag 31 januari. Daar werd, met een bezoek van burgemeester Emile Jaensch, gevierd dat het zestig jaar geleden was dat het sympathieke echtpaar op 29 januari 1959 in het huwelijk trad. Ze wonen nog geen twee jaar in Oegstgeest, maar ze voelen zich er al helemaal thuis: Frits en Anneke de Winter hebben hun draai in het geestdorp gevonden.


De bruid en de bruidegom kennen elkaar al vanuit hun vroege jeugdjaren en kregen verkering toen ze 14 en 17 waren. "Ik woonde in Den Haag, en kwam vanwege een tante regelmatig in Rotterdam, waar zij ook woonde", vertelt mijnheer. Een half uurtje rijden was het, op zijn Lambretta scooter. "De scooter was een mooi koppelmiddel. Als ik in de buurt was, vroeg ik haar of ze een eindje mee wilde rijden. En van het één kwam het ander."
Het gelukkige stel was nog jong toen hun zoon zich aankondigde, en dus trouwden ze toen de bruid nog maar achttien jaar was. "Bij mij thuis werd er wel even wat moeilijk gereageerd toen bleek dat ik zwanger was, maar zijn vader ging direct enthousiast al zijn vrienden bellen dat hij opa werd!" De eerste maanden werd er ingewoond bij de Rotterdamse ouders, totdat er een vierkamerflat in Den Haag werd gevonden. Daar werd ook hun dochter geboren.
Na een jaar of tien verhuisde het gezin naar Zoeterwoude-Rijndijk, waar ook de eigen uitgeverij steeds meer van de grond kwam. "Daar heb ik meegeholpen om Dorpshuis De Eendenkooi op te zetten", vertelt mevrouw de Winter.
De groei van de uitgeverij, die hoofdzakelijk tijdschriften voor de grafische industrie uitgaf, leidde ertoe dat verhuisd werd naar de Leidse binnenstad, en wel naar een groot pand op het Pieterskerkhof. In 't huys in den hoec woonden ze, met bedrijf aan huis, jarenlang heel plezierig.


Tijdens het bezoek van burgemeester Jaensch werden mooie herinneringen opgehaald aan die jaren. Natuurlijk aan het bezoek van president Bush aan de Pieterskerk, maar ook aan de bijzondere ontmoetingen met buurman burgemeester Goekoop. "Ik werd weleens voor hem aangezien", lachte mijnheer de Winter. "Dan kreeg ik steevast een gratis drankje aangeboden." Voor de weekenden kocht het echtpaar een huisje in Winterswijk, waar genoten werd van de rust in het oosten.
Zo'n 25 jaar geleden werd het bedrijf verkocht, en verhuisde het actieve stel naar een prachtige woonboerderij in Aalten. "We woonden daar heerlijk rustig aan de Driehonderdmeterweg, op de grens, althans, driehonderd meter daarvandaan, met Duitsland." Alle vrienden en familieleden kwamen daar graag en regelmatig op bezoek. Ook aan het in die streek geldende 'noaberschap' hebben ze warme herinneringen. Beiden werden daar actief in het Nationaal Onderduikmuseum.
Toch besloot het stel een aantal jaar geleden de boerderij te koop te zetten om terug te keren naar de kinderen en twee kleinkinderen en de voorzieningen van de randstad. Op hun zoektocht naar een huis in de buurt van Leiden, kwamen ze in Oegstgeest terecht. "Het is hier heerlijk zo met iedereen en alles in de buurt. We zijn het dorp en de directe omgeving nog volop aan het ontdekken. Het is ideaal wonen hier."

(Willemien Timmers)

Meer berichten
 
<SCRIPT SRC="//secure.adnxs.com/ttj?id=13225563&size=160x600&promo_sizes=120x600&cb=[CACHEBUSTER]&promo_alignment=center&referrer=oegstgeestercourant.nl&pubclick=[INSERT_CLICK_TAG]&postcode=234" TYPE="text/javascript"></SCRIPT>
<SCRIPT SRC="//secure.adnxs.com/ttj?id=13225561&cb=[CACHEBUSTER]&referrer=oegstgeestercourant.nl&pubclick=[INSERT_CLICK_TAG]&postcode=234" TYPE="text/javascript"></SCRIPT>