Dertig jaar Stichting Natuurschool | Oegstgeester Courant
Logo oegstgeestercourant.nl
Ib Huysman weet scholieren enthousiast te maken voor de natuur.
Ib Huysman weet scholieren enthousiast te maken voor de natuur. (Foto: Kirsten Leef-Buiten)

Dertig jaar Stichting Natuurschool

  Duurzaam & Groen

Oud-Oegstgeestenaar Ib Huysman al drie decennia succesvol De Stichting Natuurschool bestaat dit schooljaar dertig jaar. Zij heeft als missie om zoveel mogelijk schoolkinderen (in klassenverband) van 4-15 jaar simpelweg enthousiast te maken voor de Nederlandse natuur.

Achter deze school staat al dertig jaar Ib Huysman, die geboren werd in Oegstgeest en daar ook opgroeide. De vader van Ib, Frits Huysman (eigenaar van een reclamebureau), heeft jarenlang boekrecensies geschreven voor de Oegstgeester Courant.

“Ik heb heerlijke herinneringen aan het dorp”, zegt Huysman. “We woonden in de Beatrixlaan, en ik ging er altijd op uit. Als tiener hing ik nestkastjes op in het Bos van Wijckerslooth. Dan haalde ik restjes hout bij de Hubo op de Terweeweg, en spijkerde ik leuke kastjes in elkaar. Na schooltijd, ik zat op de Oudenhofschool, was ik onder andere actief bij de Jeugdnatuurwacht. Daarmee gingen we eind jaren zestig naar Texel, en daar is mijn liefde voor de natuur gaan groeien.”

Nadat hij zijn diploma gehaald had op het Agnes College in Leiden, vertrok hij naar Groningen om daar een opleiding voor leraar biologie en Engels te volgen. Na bij het reclamebureau van zijn vader te hebben gewerkt en de wereld over te hebben gevlogen vond hij zijn passie: Hij richtte in 1989 ‘De Natuurschool’ op. Met veel succes: het is inmiddels een ‘levenswerk’ geworden. “Wat is er uiteindelijk mooier dan jonge mensen op een positieve en aangename manier de ogen te openen voor zo iets belangrijks als de natuur!” vertelt Ib enthousiast.

Schoolreisjes

De (stichting) Natuurschool organiseert natuur-educatieve schoolreisjes (basis onderwijs) en excursies (voortgezet onderwijs) in onder andere Noordwijk. Het dertigjarig bestaan dit schooljaar is een hele prestatie als je bedenkt dat de Natuurschool nog nooit één cent subsidie of geld uit fondsen heeft ontvangen voor het realiseren van haar missie: zoveel mogelijk leerlingen uit het basis- en voortgezet onderwijs simpelweg enthousiast maken voor de natuur in Nederland. In de afgelopen dertig jaar heeft de Natuurschool meer dan 500.000 leerlingen van 4 tot 16 jaar tijdens een schoolreisje of excursie met hun school ontvangen in onder andere Noordwijk en Lauwersoog (bij de Waddenzee). Deze scholen zijn weer afkomstig uit een groot deel van Nederland. "We hebben alleen maar professionele mensen bij ons werken," vertelt Ib. "En samen brengen we een frisgroene boodschap. Het is leuk om te zien dat scholen voor ons schoolreisje kiezen, in plaats van de bioscoop of een pretpark! De kinderen zien mooie dingen en doen leuke dingen die ze met hun ouders ook niet doen."

Door de jaren heen is de Natuurschool actief geweest op tien verschillende locaties. Nu is men actief in Noordwijk, Lauwersoog en Borkum.

Natuurschool zoekt begeleiders

Voor de begeleiding van de schoolreisjes en excursies in Noordwijk is de Natuurschool nog op zoek naar een aantal (v)aardige en gemotiveerde kandidaten die in de periode mei-begin juli (en als het kan ook in september), twee tot vier dagen per week beschikbaar zijn. "Belangrijk is dat je het leuk vindt om een schoolklas (variërend van groep 1 tot en met 8 van het basisonderwijs en klas 1 en 2 van het voortgezet onderwijs) 4,5 uur lang te begeleiden tijdens vaste activiteiten in de duinen en op het strand. Er zijn speciale activiteiten voor groep 1/2 (Lang leve de Eekhoorn!), groep 3/4 (Lang leve de Vos!), groep 5/6 (Lang leve de Mier!) en groep 7/8 (Lang leve de Wolf!). Op het strand gaan de kinderen onder andere vissen met een groot sleepnet op krabben, garnalen en allerlei visjes."

Hierover vertellen de begeleiders boeiende verhalen en zij zetten de dieren vervolgens weet levend terug in zee. Het echte schoolreisgevoel samen met de hele klas staat voorop. Kandidaten moeten wel woonachtig zijn in de omgeving van Noordwijk (Oegstgeest/Leiden is prima).

Voor meer informatie over de sollicitatieprocedure, zie: www.natuurschool.nl/vacature.

Sollicitatiegesprekken vinden binnenkort plaats in Naturalis in Leiden.


Beetje slimmer

De afgelopen jaren heeft de Natuurschool 500.000 leerlingen een beetje slimmer gemaakt. Plezier hebben met elkaar staat uiteraard voorop in elke schoolreis en excursie die de Natuurschool biedt. Wanneer je het naar je zin hebt staat je hoofd ook makkelijker open voor het opnemen van nieuwe kennis.

Zonder dat je dit bewust door hebt,word je bij de Natuurschool dus slimmer, gezonder en gelukkiger.

Meer berichten
 
<SCRIPT SRC="//secure.adnxs.com/ttj?id=13225563&size=160x600&promo_sizes=120x600&cb=[CACHEBUSTER]&promo_alignment=center&referrer=oegstgeestercourant.nl&pubclick=[INSERT_CLICK_TAG]&postcode=234" TYPE="text/javascript"></SCRIPT>
<SCRIPT SRC="//secure.adnxs.com/ttj?id=13225561&cb=[CACHEBUSTER]&referrer=oegstgeestercourant.nl&pubclick=[INSERT_CLICK_TAG]&postcode=234" TYPE="text/javascript"></SCRIPT>