Afbeelding

Remona de Hond schrijft ‘Laat je tranen vloeien tot een vijver’

Algemeen

lezen n Op dinsdag 26 juli (19.30 uur) komt de Oegstgeestse Remona de Hond-Fransen in de Rijnlandse Boekhandel vertellen over haar boek ‘Laat je tranen vloeien tot een vijver’ dat op 19 juli verscheen. Na de dood van haar man Marc verscheen in 2020 zijn inspirerende boek ‘Licht in de tunnel’. Remona vertelt in het nieuwe boek haar eigen verhaal over haar leven met Marc, maar vooral ook over haar leven zonder hem.

Door Willemien Timmers

Remona heeft drukke maanden achter de rug vanwege de afronding van haar bijzondere boek. “Nee, ik ben van huis uit geen schrijver, dus dit was nieuw voor mij”, lacht ze. “Maar ik ben blij met hoe het proces is verlopen en met het eindresultaat.”

Impact

Met het openhartige boek wil Remona mensen meenemen in haar leven. Het leven tijdens het ziekteproces van haar grote liefde, maar ook in de fase daarna. “Na het moedige en krachtige afscheid van Marc ging ons leven verder. ‘Laat je tranen vloeien tot een vijver’ is een vervolg op Marcs boek. Ik hoop van harte dat lezers die zich in een soortgelijke situatie als de onze bevinden, ook dit boek lezen en het gebruiken om op een positieve manier over het leven te praten. Uit eigen ervaring weet ik dat de manier waarop iemand afscheid neemt, een enorme impact heeft op degenen die achterblijven.”

Remona is op 26 juli bij de Rijnlandse Boekhandel

In zware tijden heb je een voorbeeld nodig, weet Remona. “Anders leer je het nooit. Marc is een groot voorbeeld geweest voor mij en veel anderen. Ondanks zijn ziekte zette hij zichzelf altijd op de tweede plek, en wist hij vanuit het positieve mooie momenten te creëren. Ik hoop dat dit boek ook weer mensen inspireert.”

Herinneringen

Het schrijven van het boek was evenwel af en toe behoorlijk heftig. Ze had geen dagboekaantekeningen om op terug te vallen, maar putte uit haar eigen herinneringen en die van directe mensen om haar heen. “Tijdens het schrijven kwam er veel weer naar boven. Ik heb heel wat tranen gelaten, maar het was goed. Ik zit nog steeds in het afscheidsproces van Marc, hij blijft deel van ons gezin. We vergeten hem niet, ook al gaat ons leven verder.”

Vijver

‘Laat je tranen vloeien tot een vijver, waarop je in de zomer samen met de kinderen kunt varen en in de winter kunt gaan schaatsen,’ waren de laatste woorden van Marc voor Remona in zijn gefilmde afscheidsspeech. Vandaar dat zij haar boek dezelfde titel heeft meegegeven.

Op een openhartige manier vertelt ze over haar leven. “Ik heb bijvoorbeeld een nieuwe relatie. Hoe doe je dat? Hoe voelt dat? Dat is een interessant proces. Naar mijn lezers toe wilde ik daar open over zijn. Over dat alles er mag zijn in alle tegenstrijdigheid. Het gemis van Marc, en het geluk in een nieuwe relatie.”

Positief zaadje

Samen hebben ze het er niet over gehad, dat zij, na hem, ook nog een boek zou schrijven. “Ik wist niet dat ik het kon, maar Marc zou het heel mooi gevonden hebben. Ik hoop dat ik met dit boek een positief zaadje in anderen kan planten, zodat zij ook verder geholpen worden. En hoe mooi is het voor onze kinderen dat zij een boek van hun vader én hun moeder hebben!”

‘Laat je tranen vloeien tot een vijver’, met een prachtige, fleurige voorkant die Remona samen met haar vijfjarige dochter Livia uitzocht, ligt vanaf 19 juli in de winkel. 

Kaarten voor de avond met Remona de Hond-Fransen op 26 juli in de Rijnlandse Boekhandel (19.30 uur) zijn voor vijf euro te verkrijgen via info@rijnlandseboekhandel.nl, tel. (071) 5172271 of in de winkel in winkelcentrum Lange Voort.

Uit de krant

Uit de krant