Logo oegstgeestercourant.nl
Een enthousiaste Thijs de Kleer, directeur Biopartner, sprak de aanwezigen toe. "De stalen structuur van het Gorlaeus, is gebruikt als basis voor dit nieuwe gebouw. "| Foto's Willemien Timmers
Een enthousiaste Thijs de Kleer, directeur Biopartner, sprak de aanwezigen toe. "De stalen structuur van het Gorlaeus, is gebruikt als basis voor dit nieuwe gebouw. "| Foto's Willemien Timmers (Foto: Willemien Timmers)

Biopartner 5-gebouw bereikt hoogste punt

Op donderdag 2 juli ging bij het Biopartner 5 gebouw, tussen Corpus en de Rijn, de vlag uit om te vieren dat het hoogste punt was bereikt.

Het is de ambitie dat Biopartner 5 het eerste energieneutrale laboratoriumgebouw van Nederland wordt, met zoveel mogelijk circulaire ingrediënten. Zo heeft het staal dat afkomstig is uit het recent gesloopte Gorlaeus-laboratorium, een tweede leven gekregen in Biopartner 5.

Een enthousiaste Thijs de Kleer, directeur Biopartner, sprak de aanwezigen toe. "De stalen structuur van het Gorlaeus, is gebruikt als basis voor dit nieuwe gebouw. Het is excellent donor-steel." Hij blikte terug en vooruit. "Biopartner 4 (waar ook flexibele kantoor- en laboratoriumfaciliteiten geboden worden - red.) was in 2013 op sterven na dood. Dat hebben we niet gesloopt, maar opgeknapt. Veel kleine bedrijven zijn later zelfstandig huurder geworden op het Leiden Bio Science Park."

Hij vertelde verder over het Biopartner 5 gebouw. "Natuurlijk komt er een maximaal mogelijk aantal zonnepanelen op het dak. Het natuursteen in de toiletten is straks afkomstig uit het Openbaar Ministerie van Haarlem. Daarnaast komt de bestrating van het binnenplein van de Leidse Garenmarkt. Ook zal een deel van de muren bestaan uit korven met bouwafval, waarin jute zakjes met aarde en planten verwerkt zijn."

Hij liet weten trots te zijn op de samenwerking met allerlei bevlogen partijen. "We willen een circulair voorbeeld zijn. Nog nooit is op zo'n grote schaal staal hergebruikt." (WT)

Meer berichten