Dwarse Denkers organiseren dorpsbijeenkomsten | Oegstgeester Courant
Logo oegstgeestercourant.nl
Joop Verdonk en Caroline Vink: 'Veel Oegstgeestenaren hebben een interessant verhaal te vertellen.
Joop Verdonk en Caroline Vink: 'Veel Oegstgeestenaren hebben een interessant verhaal te vertellen. (Foto: W Timmers)

Dwarse Denkers organiseren dorpsbijeenkomsten

'Elkaar ontmoeten en kennis en kunde delen' dat is de opzet van de lezingen die de Oegstgeester Dwarse Denkers gaan organiseren voor heel Oegstgeest.

Het idee om eens in de zoveel tijd een dergelijke ontmoetingsplek te organiseren kwam van Oegstgeestenaar Rob Sturm. Met grote regelmaat ontmoette hij dorpsgenoten die hij nog nooit eerder ontmoet had, maar die enorm veel interessante zaken te vertellen hadden.

"In de oudheid ontmoetten dorpsgenoten elkaar op een 'forum' middenin de woonplaats. Daar vond kennisuitwisseling plaats, en werd er uitgebreid gediscussieerd over de meest diverse onderwerpen", vertelt Joop Verdonk, die zich bij de organiserende 'Dwarse Denkers' heeft aangesloten. "Nu vinden er met grote regelmaat allerlei lezingen plaats, maar die zijn vaak in clubverband. Wij gaan lezingen organiseren die gratis toegankelijk zijn voor álle Oegstgeestenaren, en waar iedereen met elkaar in gesprek kan. Het worden dus forumbijeenkomsten."
Ook Caroline Vink, werkzaam bij de Oegstgeester Rabobank, werkt enthousiast mee aan de bijeenkomsten van de Oegstgeester Dwarse Denkers. "We hebben intern al veel gebrainstormd, en al een aantal interessante Oegstgeestenaren benaderd om een lezing te geven en met andere dorpsgenoten in gesprek te gaan. Om een verkeerd beeld te voorkomen: dit zijn niet alleen hoogleraren. Veel Oegstgeestenaren, van all walks of life, hebben een interessant verhaal te vertellen."
"Daarom hebben we ons ook dwarse denkers genoemd", vult Verdonk haar aan. "We willen onderwerpen en mensen van dwars door de hele Oegstgeester samenleving voor het voetlicht brengen."

De eerste forumbijeenkomst vindt plaats op maandag 27 mei in de Boerhaavezaal van Kasteel Oud-Poelgeest. "Hiervoor hebben we Eveline Crone en Thomas Rueb uitgenodigd. Eveline vertelt, en kunnen we ondervragen, over het puberbrein, en Thomas zal praten over het verhaal van 'kalifaatmeisje' Laura H.", aldus Joop Verdonk.
Beide 'denkers' benadrukken dat de gratis bijeenkomsten in het leven zijn geroepen als plek voor ontmoeting. Caroline Vink: "Rob Sturm benadrukte telkens: 'we weten zo weinig van elkaar als Oegstgeestenaren'. Tijdens deze avonden kunnen we veel van elkaar leren."
Zoals gezegd vindt de eerste forumbijeenkomst plaats op 27 mei in het Koetshuis van Oud-Poelgeest. De Dwarse Denkers geven aan viermaal per jaar een bijeenkomst te willen organiseren. "Het karakter van deze avonden zal niet erg formeel worden; we willen nadrukkelijk veel tijd vrijhouden voor ontmoeting, discussie en een goed glas wijn."


27 mei • gratis forumbijeenkomst Oegstgeester Dwarse Denkers • Sprekers: Eveline Crone en Thomas Rueb • Aanvang 20.30 uur.

(Willemien Timmers)

Meer berichten
 
<SCRIPT SRC="//secure.adnxs.com/ttj?id=13225563&size=160x600&promo_sizes=120x600&cb=[CACHEBUSTER]&promo_alignment=center&referrer=oegstgeestercourant.nl&pubclick=[INSERT_CLICK_TAG]&postcode=234" TYPE="text/javascript"></SCRIPT>
<SCRIPT SRC="//secure.adnxs.com/ttj?id=13225561&cb=[CACHEBUSTER]&referrer=oegstgeestercourant.nl&pubclick=[INSERT_CLICK_TAG]&postcode=234" TYPE="text/javascript"></SCRIPT>