De drie Oegstgeester oppositiepartijen verlaten de raadszaal. Via de livestream kon Oegstgeest deze vergadering direct volgen.
De drie Oegstgeester oppositiepartijen verlaten de raadszaal. Via de livestream kon Oegstgeest deze vergadering direct volgen.

Oppositie verlaat raadsvergadering bij regiodebat

Politiek

"Gegeven het verloop van het debat van vanavond en de wijze waarop CDA, VVD en Hart van Oegstgeest erin staan en menen dat wensen en bedenkingen namens de hele raad naar voren kunnen worden gebracht, zien wij aanleiding om zo meteen de zaal te verlaten en verder niet deel te nemen aan de stemmingen," sprak D66-fractievoorzitter Boris Kocken dinsdagavond 9 mei aan het einde van de raadvergadering over de regioraad. Hij voegde de daad bij het woord, en met hem verlieten alle raadsleden van de oppositiepartijen D66, Lokaal en Progressief Oegstgeest de vergadering. "Een redelijk unieke situatie," noemde burgemeester Emile Jaensch de kwestie.

Door Willemien Timmers

De achtergebleven coalitie stemde uiteindelijk unaniem (tien tegen nul) tegen de komst van een Regioraad. Dit is opmerkelijk te noemen, omdat het eigen college het vormen van een dergelijke raad, die regionale uitdagingen efficiënter moet aanpakken, had voorgesteld. Juist de oppositie wilde wél verder aan het plan werken, zij het met de nodige kanttekeningen.


In de vergadering van afgelopen dinsdag werd vergaderd over welke wensen en bedenkingen de Oegstgeester gemeenteraad heeft ten opzichte van een eventueel te vormen Regioraad. Dit omdat komende zaterdag, 13 mei, in gezamenlijkheid met de andere regiogemeenten Leiden, Leiderdorp, Voorschoten en Zoeterwoude, overlegd zal gaan worden.
Helaas bleek tijdens de vergadering dat oppositie en coalitie nog steeds tegenover elkaar staan voor wat betreft de bestuurlijke toekomst van Oegstgeest. Gehoopt was dat er gewerkt was aan een gezamenlijk amendement zodat een gezamenlijk geluid ten gehore gebracht had kunnen worden. Helaas was dit niet het geval, en was al snel duidelijk dat het amendement van de coalitie vanwege de stemverhouding 'als vanzelf' zou worden aangenomen, en het geluid van het amendement van de oppositie weg zou vallen. "De wijze waarop de meerderheid de minderheid van tafel veegt is ijzingwekkend," moest Eelke van den Ouweelen (Lokaal) van het hart. "We hebben geprobeerd een brug te slaan," zei PrO-fractievoorzitter Tim van Tongeren. "Het is niet reëel dat alleen het amendement van de coalitie naar de regiovergadering wordt meegenomen. Daar moet ook een verslag van deze avond bij."
Nicole Zwart (VVD) en ook haar collega Eibertjan van Blitterswijk (CDA) benadrukten dat er wel pogingen waren geweest voor toenadering tussen coalitie en oppositie. Bovendien stelden beiden dat besluiten nu eenmaal genomen moeten worden.
De burgemeester vroeg zich af hoe naast een aangenomen amendement ook het andere geluid naar de regio toe vertolkt kon worden. Door de oppositie werd voorgesteld een derde amendement op te stellen waarin enkel de argumenten van alle fracties zouden worden opgenomen. Boris Kocken (D66): "Het geeft in deze situatie geen pas om straks met een voorstel te komen waar in staat dat 'de raad van Oegstgeest de voorkeur geeft' aan een bepaalde aanpak", daarmee doelend op het feit dat de mening van de oppositie (in de Oegstgeester raad is de verhouding 10 tegen 9) daarmee niet verwoord zou worden.
"Er moet gewoon gestemd worden," pleitte Frits van Dissel (HvO). "Besluiten neem je in meerderheid," vulde Eibertjan van Blitterswijk (CDA) hem aan. "De rest nemen we mee."
Dit was reden voor de voltallige oppositie om, na een schorsing van een minuut of drie, de vergadering te verlaten en de stemming aan de coalitie over te laten. "Jammer dat mijn collega's deze stemming niet willen meemaken," sprak Nicole Zwart (VVD) hierover. "Treurig voor het democratisch proces," zei ook het CDA.

Ook in de andere gemeenten in de regio is negatief gereageerd op het voorstel van de vijf colleges om een Regioraad in te stellen.

Uit de krant

Uit de krant