Afbeelding
Foto: Joop Verdonk

‘Hoe verder na en met corona in 2022’

Algemeen

Op 29 maart organiseerde Dorpscentrum Oegstgeest een bijeenkomst met als thema ‘Hoe verder na en met Corona in 2022?’. Gedachten en vragen bij dit thema waren: Wat kunnen we de komende jaren met betrekking tot Corona verwachten? Is er bewijs voor meer besmettingen in de wintertijd? Gaan de winters er vanwege opnieuw oplopende besmettingscijfers anders uitzien qua activiteiten? Is een andere en creatieve jaarplanning mogelijk?

Door Marja Schakelaar

Deze bijeenkomst was vooral bedoeld voor personen en organisaties uit het Sociale Domein, het onderwijs, de zorg, kerken, buurtverenigingen en iedereen die betrokken is bij activiteiten voor inwoners van Oegstgeest waar ontmoeting, ontwikkeling en verbinding centraal staan.

In haar inleiding gaf Christine Westerweel, bestuurslid Dorpscentrum Oegstgeest, aan dat de avond tot doel had inzichten en antwoorden te vinden op vragen als ‘Hoe kunnen we voorkomen dat als gevolg van corona opnieuw activiteiten geannuleerd moeten worden, locaties met inloopfunctie (weer) tijdelijk gesloten moeten worden en eenzaamheid onder diverse bevolkingsgroepen verder zal toenemen?’.

Voor de bijeenkomst waren vier sprekers gevraagd een korte presentatie te houden over het thema van deze avond, ieder vanuit hun eigen organisatie.

Jan van den Broeck, secretaris van de Oegstgeester SportFederatie OSF, vertelde dat er op een overkoepelend niveau vaak is overlegd met de gemeente, bijvoorbeeld in de afgelopen coronaperiode over ouders die hun kinderen niet meer mochten aanmoedigen langs de lijnen van de sportvelden. Daarbij werd uiteindelijk de OSF door de gemeente geholpen bij het handhaven van de richtlijnen. OSF wil graag weer de adviesfunctie vervullen die zij eerder is kwijtgeraakt, zodat zij de sportclubs van Oegstgeest beter en met meer zeggenschap kan vertegenwoordigen.

Alice van Elk van Radius sprak over de betekenis en meerwaarde van het streamen en digitaal aanbieden van activiteiten. Kunnen ouderen ook beeldbellen met bijvoorbeeld de thuiszorg of een arts? Het digitaal aanwezig zijn bij een lezing, een kerkdienst, een concert, kan het gevoel van contact versterken en een goed middel zijn tegen eenzaamheid. Hoe kunnen we ouderen hiermee bekend maken? Radius wil de tabletvaardigheid van ouderen vergroten met bijvoorbeeld de inzet van (jongere) vrijwilligers. 

Ramon Frederiks was de jonge derde spreker. Hij is vrijwilliger in buurthuis Kratong, trainer bij FC Oegstgeest, betrokken bij het Dorpscentrum en maakt zich onder andere sterk voor het oprichten van een Jeugd- en Jongerenraad in Oegstgeest van 12 tot 18-jarigen. Hij toonde een grafiek waaruit bleek dat de jeugd zich meer dan andere groepen hulpeloos en stressvol heeft gevoeld in de coronaperiode. Ook gaf Ramon aan dat na corona veel jongeren kampen met een achterstand op school, te maken hebben met mentale druk en het gevoel hebben dat ze niet een maar twee jaar kwijt zijn, zowel op school als sociaal en dat het coronavirus nog steeds niet voorbij is. Hoewel het voor ouderen misschien lijkt of jongeren alles via social media doen, bepleitte Ramon dat jongeren ook zeker fysiek contact met leeftijdsgenoten nodig hebben. Zorgen voor het behoud van bestaande activiteiten en nieuwe bezigheden stimuleren en vooral het luisteren naar wat jongeren er zelf over te zeggen hebben is van het grootste belang.

De vierde spreker was Bas van den Berg, schoolleider bovenbouw van Yuverta Onderwijs, Oegstgeest. Hij schetste hoe flexibel en creatief docenten zich hebben getoond tijdens de eerste lockdown. Gelukkig kregen hun klassen een tot en met drie al onderwijs met een tablet, dus hun digitaal onderwijs was min of meer snel geregeld. Maar voor de hogere klassen moesten de tablets letterlijk nog naar leerlingen worden gebracht als ze niet thuis al een mogelijkheid tot inloggen hadden. Inmiddels is er een soort ‘digitaal menu’ ontstaan waardoor de docenten snel kunnen reageren op een volgende piek. Net als Ramon bevestigde ook Bas dat de leerlingen elkaar erg gemist hebben en elkaar nu weer om de nek hangen alsof er nooit corona en lockdowns zijn geweest. Hij herkent de signalen van eenzaamheid bij de leerlingen. 

Na de pauze werd op de sprekers gereageerd. Aart Verburg, bestuurslid van Vriendenstichting van Dorpscentrum Oegstgeest, begeleidde dit deel van de avond.

Een greep uit de gesprekken:

Bij problemen met betrekking tot eenzaamheid laat Yuverta weten dat ze al ver gaan in het begeleiden van leerlingen. Per leerling is er een coach, hoewel deze wel grotendeels gericht is op het onderwijsproces. Verder is er een jongerenwerker die in pauzemomenten contact kan leggen met leerlingen die daar behoefte aan (lijken) te hebben. Samenwerking met een toekomstige Jongerenraad wordt door de aanwezigen toegejuicht.

Radius reageert op de opmerking of ouderen wel digitaal vaardig kunnen en willen worden. Veel ouderen (75+) hadden het daar moeilijk mee aan het begin van de coronaperiode. Er was aarzeling vooral vanwege onbekendheid, maar ouderen zien nu het gemak in van vaardig zijn met een tablet: beeldbellen met de (klein)kinderen, arts, zelf bankzaken digitaal regelen en boodschappen bestellen. Ouderen moeten echter ook bewust gemaakt worden van de gevaren van internet en hoe je hier veilig mee om kunt gaan. Radius roept vrijwilligers, vooral ook jongeren, op om ouderen te helpen om ouderen digitaalvaardig te worden.

De vraag of het aan te raden is om in verband met het vermoedelijk verloop van de besmettelijkheid van het coronavirus meer activiteiten in de zomer te plannen en minder in de winter, werd niet eenduidig beantwoord. Veel ouderen hebben (meer) last van eenzaamheid in de winter, dus beperking van activiteiten zou hen juist dan treffen. 

Afbeelding
Afbeelding

Uit de krant

Uit de krant