'Alle Oegstgeester kinderen moeten mee kunnen doen' | Oegstgeester Courant
<SCRIPT SRC="//secure.adnxs.com/ttj?id=13225559&cb=[CACHEBUSTER]&referrer=oegstgeestercourant.nl&pubclick=[INSERT_CLICK_TAG]&postcode=234" TYPE="text/javascript"></SCRIPT>
Logo oegstgeestercourant.nl
Foto: PR

'Alle Oegstgeester kinderen moeten mee kunnen doen'

  Politiek

Mensen met een lager inkomen, tot 120 procent van het bijstandsniveau, komen sinds begin dit jaar in aanmerking voor meerdere regelingen voor hun kinderen. Tot vorig jaar lag deze grens op 110 procent, maar door een unaniem door de Oegstgeester gemeenteraad aangenomen amendement is deze verruimd. "We vinden het erg belangrijk dat alle inwoners mee kunnen doen in de samenleving", vat wethouder Jos Roeffen het doel van de regeling samen.

Door de maatregel komt Oegstgeest beter in de pas te lopen met omliggende gemeenten, legt Roeffen uit.

Waar eerder voornamelijk alleen ouders met een uitkering van deze voorziening gebruik konden maken, is het door de verruiming ook voor werkende ouders met een wat minder hoog inkomen mogelijk om bij de gemeente Oegstgeest aan te kloppen als bepaalde kosten voor hun kinderen hen teveel worden.

(Eénouder) gezinnen kunnen een tegemoetkoming ontvangen in de kosten voor sport, cultuur en educatie. Als gezin mag het gezamenlijke netto-inkomen per maand hiertoe niet hoger zijn dan 1700,78 euro. "We zijn blij dat we hiermee bijvoorbeeld ook ZZP-ers die structureel weinig opdrachten hebben of mensen met een nulurencontract kunnen helpen", vertelt de wethouder.

Mogelijkheden

"We vinden het erg belangrijk dat alle kinderen in Oegstgeest kunnen sporten. Daarom is er het Jeugdsportfonds dat, meestal volledig, de contributie voor de kinderen betaalt als de ouders daar, wellicht tijdelijk, geen financiële ruimte voor hebben." Ook is er het Jeugdcultuurfonds dat muziekles of theaterles kan vergoeden.

"Het is mooi dat nu een bredere groep van deze voorziening gebruik kan maken", benadrukt Jos Roeffen. "Het geld dat zij krijgen is nadrukkelijk geen extraatje, maar een ondersteuning om ervoor te zorgen dat de kinderen mee kunnen doen, en de ruimte hebben om zich te ontwikkelen."

Naast een bijdrage voor sporten of musiceren, kunnen ouders in speciale gevallen ook een vergoeding krijgen voor een computer of laptop, of een tegemoetkoming zodat het kind mee kan gaan op een schoolexcursie.

Overigens biedt de gemeente Oegstgeest in samenwerking met Zorg en Zekerheid ook een collectieve ziektekostenverzekering aan voor mensen met lage inkomsten. Voor een alleenstaande is de inkomensgrens hiervoor 1450,12 euro netto per maand.

(www.gezondverzekerd.nl)

Contact

De gemeente Oegstgeest verwacht met de verruiming van de regeling een toename van veertig procent te gaan zien in het aantal aanvragen voor ondersteuning. Hiermee zal dit jaar zo'n 65.000 euro gemoeid zijn. Vanaf volgend jaar kost de regeling Oegstgeest jaarlijks 50.000 euro.

"Aarzel niet om contact op te nemen met team sociale zaken van de gemeente. Ook mensen die twijfelen of ze misschien niet net teveel verdienen kunnen bellen. Samen komen we er snel genoeg achter wat er mogelijk is."

Het team is op werkdagen te bereiken tussen 9.00 en 11.00 uur via (071) 5191830.

(Willemien Timmers)


<SCRIPT SRC="//secure.adnxs.com/ttj?id=13225559&cb=[CACHEBUSTER]&referrer=oegstgeestercourant.nl&pubclick=[INSERT_CLICK_TAG]&postcode=234" TYPE="text/javascript"></SCRIPT>
Meer berichten
 
<SCRIPT SRC="//secure.adnxs.com/ttj?id=13225563&size=160x600&promo_sizes=120x600&cb=[CACHEBUSTER]&promo_alignment=center&referrer=oegstgeestercourant.nl&pubclick=[INSERT_CLICK_TAG]&postcode=234" TYPE="text/javascript"></SCRIPT>
<SCRIPT SRC="//secure.adnxs.com/ttj?id=13225561&cb=[CACHEBUSTER]&referrer=oegstgeestercourant.nl&pubclick=[INSERT_CLICK_TAG]&postcode=234" TYPE="text/javascript"></SCRIPT>