Logo oegstgeestercourant.nl
<p>Ruurd Kok vertelt over het verborgen verleden. | Foto Cor de Jongh</p>

Ruurd Kok vertelt over het verborgen verleden. | Foto Cor de Jongh

(Foto: Cor de Jongh)

Interessante ontdekkingen tijdens nieuwe wandeltocht

  Historie

Sporen en littekens Tweede Wereldoorlog in wandeltocht Leidse archeoloog Ruurd Kok
In een nieuwe wandeling van archeoloog Ruurd Kok neemt hij de wandelaars, al verhalend, mee naar plekken rondom station Leiden die hij onder andere beschreven heeft in zijn boek “Bang voor mooi weer” (Uitgeverij Ginkgo). De wandeling gaat grotendeels langs plekken die voorheen op Oegstgeester grondgebied lagen.

Door Cor de Jongh

Op vrijdag 20 augustus nam Ruurd een aantal (pers)genodigden, waaronder Cor en Mary de Jongh namens de Oegstgeester Courant, mee om een indruk te krijgen van de verhalen uit de oorlogsjaren 1940-1945 en wat dat heeft betekent voor het gebied en vooral de mensen rondom het station van Leiden.

Na de start krijgen wij al direct een verhaal van een gebouw waar bombardementen de complete voorkant hebben doen verdwijnen. Daarna worden wij verrast door een grote spiegel die aan een gevel van een interessant gebouw hangt. Waar zou dat in de oorlogsjaren voor hebben gediend? Verderop komen we bij een bijzonder bouwwerk, zeker in Leiden, dat een onderdeel van de Atlantikwall blijkt te zijn. 

De wandeling en de verhalen gaan verder en wij komen in een buurt die nu geen buurt meer is. Zelfs de vroegere straatnamen zijn niet meer in het archief te vinden. Wat is hier dan gebeurt in die jaren? Ruurd vertelt het allemaal en laat ook telkens zien op een geallieerde luchtfoto van het gebied, gemaakt in april 1945, waar we ons bevinden en hoe het er in die tijd uitzag.

Dan staan we bij een wetering die ook een bijzondere betekenis heeft gehad in de oorlogsjaren. Wat is daar dan mee gebeurd? En wat heeft een sportterrein van UVS met een trambaan te maken?

Even verderop staan we bij een voormalig ziekenhuis waar in de begindagen van de oorlog vele militairen naar toe werden gebracht. Maar hoe en waar kwamen ze vandaan? En welke bekende schrijver was er ooggetuige van? En dan de mysterieuze witte T’s. Ze zijn er volop maar wat was hun betekenis? Zelfs Churchill en Roosevelt hebben ermee te maken.

Na deze wandeling en de vele verhalen kijken wij met een andere blik naar de locaties waar wij zijn geweest. Zeker ook op een plek waar voorheen huizen stonden, die moesten wijken om een geallieerde aanval te belemmeren die er nooit is geweest. 

Wij waren zeer verrast door de plekken, sporen en littekens die je vandaag de dag nog kan zien en die gaan leven door de verhalen die erbij worden verteld door een zeer enthousiaste en bevlogen gids Ruurd Kok.

Voor een overzicht van deze wandelingen kan men terecht op de website van Cicerones wandelingen (www.cicerones.nl/stadswandeling/leiden/leiden-tweede-wereldoorlog/) of bel naar Loredana Cannas op 06-47155940 (info@cicerones.nl).

Meer berichten