Logo oegstgeestercourant.nl
<p>Sopraan Katharine Dain geflankeerd door klarinettist Lars Wouters van den Oudenweijer en pianist Sam Armstrong.&nbsp;</p>

Sopraan Katharine Dain geflankeerd door klarinettist Lars Wouters van den Oudenweijer en pianist Sam Armstrong. 

(Foto: )

Drie briljante muzikanten spannen samen in De Paulus

  Cultuur

Zondag 14 november is in De Paulus om 16.00 uur weer een buitengewoon concert mee te maken: sopraan Katharine Dain geflankeerd door klarinettist Lars Wouters van den Oudenweijer en pianist Sam Armstrong. Verwierf Lars een Edison in 2003, het zou geen verrassing zijn als deze prijs Katharine en Sam weldra ontvangen.

Door Lucien Knoedler

De kamermuziekserie Zondagmatinees in De Paulus blijkt een trekpleister van topmusici en -ensembles. Zij treffen er in een intieme ambiance immers een toegewijd gehoor. En creëert niet elk concert een dialoog waarin allen gezamenlijk gestalte krijgen? Gemeenschapszin drijft ons. Er komt bij, dat er – al dan niet op voorstel van Muziekkamer Oegstgeest – repertoire ten gehore wordt gebracht dat elders nauwelijks ingang vindt. Onbekend maakt hier niet onbemind. Dit bleek bijvoorbeeld tweeëneenhalve week geleden bij de herdenking van de 400ste sterfdag van Jan Pietersz Sweelinck door tienkoppig Camerata Trajectina: in een uitverkochte zaal toonkunst van lang, lang geleden en heel dichtbij tegelijk. Wonderbaarlijk. Muziek ís zodra zij in levenden lijve klinkt. Dit gebeurde 2 augustus vorig jaar in De Paulus even goed: 100 jaar Franse melodietraditie van Katharine Dain en Sam Armstrong. Maken popmuzikanten hun albums in studio’s alvorens ermee op tour te gaan, in klassieke muziek verkiezen ze deze doorgaans eerst ‘live’ te laten rijpen. Opmerkelijk daarom dat Dain en Armstrong hier het enige concert gaven vooraf aan de opname ervan een week later. Hun debuutalbum Regards sur l ‘infini – Visies op het oneindige – werd dadelijk alom bejubeld en is geheel en al Edison waardig. Hoe dit uitpakt, de concertgasten in De Paulus zaten mooi in de ‘flow’ van deze productie van internationale betekenis. 

Zondag 14 november in De Paulus om 16.00 uur

Dain en haar metgezellen verzamelen zondag gehoord en ongehoord onder wie Ned Rorem. Deze Amerikaanse componist schiep naast opera’s, orkestwerken en kamermuziek een liedrepertoire van grote rijkdom. Vorige maand werd hij 98. Er klinken onder meer liederen van Korngold en Tristan Keuris’ Canzone voor klarinetsolo. Tot slot een van de laatste werken die Schubert 31 jaar oud op zijn sterfbed schreef: het verrukkelijke, grootschalige lied Der Hirt auf dem Felsen voor sopraan, klarinet en piano. Kaarten online via muziekkamer-oegstgeest.org en bij de Rijnlandse Boekhandel.

Meer berichten