Logo oegstgeestercourant.nl
<p>Pippa Schippers interviewt Henk van der Gugten. |&nbsp;</p>

Pippa Schippers interviewt Henk van der Gugten. | 

(Foto: Willemien Timmers)

Illustrator Henk van der Gugten werkt mee aan drie nieuwe boeken

  Cultuur

Op 14 april zijn twee nieuwe boeken in de ‘Molreeks’ van schrijfster Marieke van Hooff en illustrator Henk van der Gugten uitgekomen. Het zijn de boeken ‘Mol kan iets’ en ‘Mol bouwt een raket’. Vorige maand kwam ook nog het boek ‘Hoe ging dat ook alweer?’ uit, geschreven door Heidi Jaspers ook geïllustreerd door Oegstgeestenaar Henk van der Gugten.

Door Pippa Schippers

Een drukke tijd voor Henk dus. Naast illustreren geeft hij namelijk ook nog les op het mbo. “Lesgeven, tekenen, slapen. Zo zien mijn dagen er een beetje uit”, vertelt hij. Maar hij doet het met veel plezier en liefde.

Het begon eigenlijk allemaal in 2019. “Ik zette mijn illustraties op Instagram toen er opeens in een keer 4000 likes op een van mijn illustraties kwamen. Toen ben ik benaderd of ik een kinderboek wilde illustreren.”

Tekenboek vol

Van jongs af aan hield Henk al van tekenen. In de kleuters tekende hij op de eerste dag van het nieuwe schooljaar zijn hele tekenboek vol en als tiener hield hij een dagboek in stripvorm bij. Hij vertelt dan ook dat hij vaak zijn inspiratie voor illustraties uit het dagelijks leven haalt.
Toch tekent hij liever dieren dan mensen. “Dieren kunnen veel kleurrijker zijn en je kan veel verschillende vormen gebruiken, dat is ook belangrijk voor de ontwikkeling van jonge kinderen.”

Nu maakt Henk zijn illustraties op de iPad, maar hij zet wel alle lijntjes zelf. “Zo blijft het tekenen toch handwerk,” vertelt hij. Bij de boeken over Mol probeert Henk altijd iets toe te voegen aan de illustraties wat niet in de tekst staat. “Zo zorgen de illustraties voor een meer filmische ervaring.” Het is dan ook verbazingwekkend hoeveel grapjes er verborgen zitten in details op zijn illustraties, als je ze weet te vinden.

Lezersactie: Win een bijzondere illustratie

Winactie

Een van de prachtige, vrolijke originele illustraties (A3-formaat) van Henk van der Gugten is nu te winnen. De illustratie is afkomstig uit het boek Hoe ging dat ook alweer? van Uitgeverij Baeckens. “Stuur een tekening van jouw favoriete sprookje naar redactie@oegstgeestercourant.nl en misschien win jij wel het origineel van deze illustratie!”

Meer berichten