Artistieke nalatenschap Jan Wolkers overgedragen | Oegstgeester Courant
Logo oegstgeestercourant.nl
Karina Wolkers tekent voor de overdracht van de artistieke nalatenschap van Jan Wolkers.
Karina Wolkers tekent voor de overdracht van de artistieke nalatenschap van Jan Wolkers. (Foto: Willemien Timmers)

Artistieke nalatenschap Jan Wolkers overgedragen

  Cultuur

Universiteitsbibliotheek en Lakenhal zijn een collectie rijkerOp donderdag 13 juni vond in de Vossiuszaal van de Universiteitsbibliotheek in Leiden een bijzondere overdracht plaats. Karina Wolkers, de weduwe van Jan Wolkers, Meta Knol, directeur van Museum De Lakenhal en Kurt De Belder, bibliothecaris van de Universiteit Leiden tekenden daar voor de overdracht van de artistieke nalatenschap van de in Oegstgeest geboren en getogen Jan Wolkers.

Karina Wolkers en haar zonen Tom en Bob genoten zichtbaar van de ontspannen bijeenkomst, waarin werd verteld hoe men te werk was gegaan om uit te zoeken wat er vanuit het huis op Texel naar Leiden moest verhuizen. "Allereerst veel dank voor de generositeit en het vertrouwen", moest De Belder van het hart. "We zijn al maanden volop bezig." Wolkers tweeling grinnikte hoorbaar bij het tonen van de foto's van laden vol papieren, mappen vol correspondentie en archiefdozen vol tekeningen. "We zijn maar gewoon begonnen met ordenen middels een Excell-sheet. Zo langzamerhand is er orde aan het komen, en kunnen we categorieën onderscheiden als kunst, literatuur, personalia en foto's", aldus Mart van Duijn, conservator Westerse handschriften.
Over de kunstwerken en tekeningen, die minder uitzoekwerk vragen, was men erg enthousiast. "Alles is in vrij goede staat. Sommige tekeningen liggen op dit moment bij de restaurateur. Die haalt ook de 'golfjes' uit het papier." In museum De Lakenhal is inmiddels een hele Wolkers-galerij ingericht. "Daarvan ben ik diep onder de indruk. Het werk zoals het er hangt, past er precies", sprak Karina.
Het is de bedoeling dat alle papieren aan het eind van dit jaar geordend zijn, en dat Wolkers' hele archief dan opvraagbaar is in de leeszaal voor bijvoorbeeld onderzoek of het schrijven van een scriptie.

Wolkersweek

Tijdens de bijeenkomst werd het programma van de Leidse Waanzinnige Wolkersweek onthuld.
Van 23 tot en met 27 september zal Leiden bol staan van de activiteiten rondom Jan Wolkers. Zo zijn er tentoonstellingen in de UB en het LUMC, zijn er Wolkerswandelingen, lezingen en is er een kinderworkshop in de Hortus Botanicus. "De Hortus was immers een inspiratiebron voor Jan Wolkers." Ook is er een publieksmiddag in de Stadsgehoorzaal waar onder andere Onno Blom aanwezig zal zijn.

(Willemien Timmers)

Meer berichten
 
<SCRIPT SRC="//secure.adnxs.com/ttj?id=13225563&size=160x600&promo_sizes=120x600&cb=[CACHEBUSTER]&promo_alignment=center&referrer=oegstgeestercourant.nl&pubclick=[INSERT_CLICK_TAG]&postcode=234" TYPE="text/javascript"></SCRIPT>
<SCRIPT SRC="//secure.adnxs.com/ttj?id=13225561&cb=[CACHEBUSTER]&referrer=oegstgeestercourant.nl&pubclick=[INSERT_CLICK_TAG]&postcode=234" TYPE="text/javascript"></SCRIPT>