Logo oegstgeestercourant.nl
Rita Hijmans voor haar huis en Galerie De Grunerie. | Archieffoto Wil van Elk
Rita Hijmans voor haar huis en Galerie De Grunerie. | Archieffoto Wil van Elk (Foto: Wil van Elk)

Rita Hijmans neemt afscheid van Oegstgeest

  Cultuur

Rita Hijmans sluit met een tentoonstelling met werken van 36 exposanten een prachtig tijdperk van exposities en muziek- en toneelvoorstellingen in het voormalige buitenplaats De Greunerye. Ze verhuist begin 2018 naar het midden van het land en stopt met het organiseren van tentoonstellingen.

De buitenplaats De Grunerie stamt uit begin zestienhonderd toen de familie Mamuchet er een soort kasteeltje bouwde op de plaats van een boerderij. Het kasteeltje is later afgebroken en werd het huidige pand gebouwd. Toen Rita Hijmans met haar gezin in het vervallen monumentale gebouw aan de Van Cuycklaan kwam wonen, in 1985, heeft zij veel werk verzet om er een prachtige woning van te maken. Later startte zij het houden van exposities in het huis. "Het was een voorrecht om te wonen tussen kunstwerken; iedere keer weer een feest", vertelde Rita. "Het mooiste compliment dat ik kreeg was dat iemand zei dat het leek alsof het er altijd heeft gehangen."

Door het 'showen' van kunst in haar woning heeft Rita veel geleerd. "Ik heb het mij nooit gerealiseerd, maar het werd mij zomaar in de schoot geworpen. Steeds de muren veranderen vond ik heel fijn. Ik kreeg in de loop de jaren een heel andere kijk op de wereld; het heeft mij enorm verrijkt." De ervaring leerde haar: "Verander zoveel en zo vaak mogelijk. Hang op een klein stukje muur eens een groot doek. Ja, ook boven de bank!"

Het succes van de exposities kwam vooral door haar eigen inbreng: "Ik koos zelf de kunstenaars en zocht bij hen ter plaatse de werken uit. Ook waar het kwam te hangen of te staan bepaalde ik zelf. Soms ontstonden er mooie combinaties als moeder met dochter, broer en zus, leraar en leerling, maar ook wel onbekenden van elkaar. Leuk ook dat ze vrijwel allemaal enthousiast gehoor gaven aan de uitnodiging voor deze expositie. Heel hartverwarmend. Deze – laatste – uitnodiging was een van mijn mooiste!". Het was zondagmiddag 29 oktober tijdens de opening, door Jetteke Bolten, een gezellige reünie van 36 kunstenaars op een te gekke plek.

"Natuurlijk ga ik dit missen", zegt Rita Hijmans. In januari viert ze haar zeventigste verjaardag in 'Galerie de Grunerie'. In februari sluit ze de deur definitief achter zich en komt er een eind aan twintig jaar exposities en muziekvoorstellingen die vier keer per jaar werden gehouden. "Ik ben klaar", zegt ze resoluut.

 

(Wil van Elk)

Meer berichten