Afbeelding

Oegstgeestenaar in Spanje - Vijftig procent korting op bekeuringen

Column

Vijftig procent korting op bekeuringen
Stoer zijn ze wel de Spaanse mannen. Het liefst rijden ze met hun arm uit het raam bungelend en een Ray Ban op, bijna net als vroeger op een paard, toen was het ook stoer als je met één hand het paard kon mennen, zoals cowboy John Wayne dat deed.

Men heeft wel een heilig ontzag voor de politie. Maar aan de andere kant als de politie een auto passeert die dubbel geparkeerd staat, en dat zijn er heel veel, rijdt de politie vaak gewoon hoofdschuddend door. Onder het patrouilleren stoppen ze regelmatig om een gezellig babbeltje te maken met een bekende of om een boodschap te doen. Het lijkt wel of iedereen iedereen kent in zo'n kleine stad. Als de stadsbussen elkaar passeren in een smalle straat stoppen ze soms even pal naast elkaar en maken de chauffeurs (onder wie veel vrouwen) even een praatje door het geopende raam, iedereen wacht tot ze zijn uitgepraat. Bekeuringen en boetes zijn hier niet mals en de politie ziet er streng uit voorzien van zonnebril met zeer donkere glazen.

Een bon van 300 euro is normaal als je 15 km te hard rijdt, maar betaal je binnen 14 dagen dan gaat er standaard vijftig procent af, dat dan weer wel, en dat staat ook op de bon vermeld.

Verkeerscontroles zijn indrukwekkend, men rijdt in een fuik, puntige kettingen liggen klaar om met een handbeweging te worden uitgerold en de mitrailleurs heeft men in de aanslag. Een motoragent staat gereed om eventueel de achtervolging in te zetten. Tot heden mochten we altijd doorrijden, we lijken niet op boeven blijkbaar. De boetes van de belasting zijn onmenselijk hoog. Verschillende Nederlanders kregen naheffingen en boetes over de afgelopen vijf jaar tot een bedrag van soms meer dan 100.000 euro, omdat inkomen niet was opgegeven.

Hans Oudendorp


Vorige week verscheen het boekje 'Dienstplicht zo gek nog niet' van de in Spanje wonende Oegstgeestenaar Hans Oudendorp. Een mooi moment om hem eens aan het woord te laten over zijn Mediterrane leven. Komende weken zal op deze website iedere dag een stukje met belevenissen van hem te lezen zijn.

Hans Oudendorp (1947) voltooide de HBS in de Leidse Kagerstaat en zat op dansles op dansschool Style aan het Wilhelminapark. Na de HBS vervulde hij 18 maanden zijn militaire dienstplicht en studeerde daarna nog jaren. 

Hij werd na de militaire dienst aangenomen als stagiair bij het ministerie van Defensie, trouwde en kreeg twee kinderen. Hij werkte bij de directie Dienstplichtzaken en later bij de directie Communicatie en Voorlichting van defensie en woonde jarenlang met zijn gezin in de Pieter Molijnlaan in Oegstgeest. Schrijven bleek een leuke hobby, 25 jaar was hij redactievoorzitter van De Scheepsbel, het personeelsorgaan van de Koninklijke Marine Den Haag, Oegstgeest en Wassenaar en schreef daarnaast voor het Leidsch Dagblad en het Leids Nieuwsblad. Na 37 jaar nam hij in verband met de gezondheid van zijn echtgenote ontslag bij defensie en vertrok naar Spanje, waar hij freelance en parttime voor het Nederlandstalige weekblad Hallo, dat verschijnt aan de Costa Blanca, ging werken.

Overigens maakte Oudendorps vader glas-in-lood, en werkte tot aan zijn dood parttime bij Atelier de l'Art van Edward Dullaart in de Dorpsstraat.

Uit de krant

Uit de krant