Jan Wolkers en Onno Blom op Texel in juli 2007. | Foto: Werry Crone
Jan Wolkers en Onno Blom op Texel in juli 2007. | Foto: Werry Crone Foto: Werry Crone

‘Genialiteit staat nooit buitenspel’ - Onno Blom presenteert vrijdag nieuw boek

Algemeen

Komende vrijdag, 30 september, is de aftrap van de Jan Wolkersmaand 2022 met een bijzondere bijeenkomst bij ASC in sportpark Overveer. Onno Blom zal daar zijn nieuwste Wolkers-boek ‘Genialiteit staat nooit buitenspel’ presenteren. Een bijzonder boek, dat weer nieuwe kanten van deze oud-dorpsgenoot laat zien. Ook zullen de schrijvers Aisha Dutrieux, Jan Maarten Slagter en Simon Kuper hun jeugdherinneringen aan Oegstgeest en ASC delen.

Door Willemien Timmers

Enthousiast vertelt Onno Blom op een mooie septemberdag over zijn nieuwste boek, dat eigenlijk geen boekvorm zou aannemen. Marjolijn van der Jagt van Dorpsmarketing Oegstgeest drong er bij hem op aan een kort verhaal te schrijven over Wolkers’ voetballiefde in relatie tot ASC en Oegstgeest. “En als je eenmaal naar gebeurtenissen aan het zoeken bent, rol je van het één in het ander”, vertelt de immer bevlogen schrijver. Ik vond in het archief van Wolkers een schat aan materiaal. Zo ontstond zomaar een boek van 120 pagina’s dat in geen Oegstgeester boekenkast mag ontbreken.

Blom kent Wolkers, die in 2007 overleed, inmiddels van binnen en buiten. In 2017 publiceerde hij, als proefschrift, de biografie van de in Oegstgeest geboren schrijver en kunstenaar. Het litteken van de dood. “Die bestaat uit 1100 pagina’s, maar ook dat had wel tien keer zoveel kunnen zijn.”

Eén van de thema’s die in Wolkers’ leven vaak terugkwam, was zijn liefde voor de sport. “Hij wilde zielsgraag voetballen, maar zijn zwaar gereformeerde vader vond dat niet goed. Op zondag was het verboden. Bovendien sleten je schoenen. Dus voetbalde Jan stiekem op straat, hier in Oegstgeest. Hij was vliegende keep, rende zichzelf voorbij en kon héél hard lopen.”

In veel van Wolkers’ werken komt het thema ‘voetbal’ terug. Zo vertelt hij in het verhaal De achtste plaag over een jongetje dat onder het prikkeldraad door kruipt om een voetbalwedstrijd te zien.

“Uit het fictieve verhaal kun je de echte geschiedenis terughalen. Door te zoeken in de archieven en met hulp van Oegstgeestenaar Emiel Sluyterman heb ik ontdekt welke wedstrijd hij beschrijft; de derby tussen ASC en UVS in 1933. Rood-zwart tegen wit-blauw. De tijd opent zich als je aan het onderzoeken bent.”

Blom beschrijft Wolkers’ ‘talent voor bewonderen’. “Hij had echt liefde voor de sport en kon er passievol over vertellen. Hij stond te schreeuwen naar de tv als Ajax speelde: Daar moet die bal heen, verdomme! Een aantal bekende voetballers, die van de gouden generatie uit de jaren zeventig, kende hij persoonlijk: Piet Keizer, Willem van Hanegem, Sjaak Swart.” 

De biograaf durft te stellen dat Jan Wolkers’ fascinatie voor sport in Oegstgeest begonnen is. “Hier zag hij zijn eerste helden. Ben Jacquet, de keeper van ASC in 1939, Wim Nota, de hardloper van Holland. Later vereerde hij de jongens van Oranje als Griekse goden. Bij het televisieprogramma Zomergasten liet hij beelden zien van Piet Keizer. Toen er werd gescoord, en commentator Herman Kuiphof zich afvroeg of het buitenspel was, riep Wolkers: ‘Genialiteit staat nooit buitenspel!’. Een levenswijsheid. Ik wist meteen: Dit is de titel voor mijn nieuwe boek.” 

Exemplaren van de (eventueel gesigneerde) boeken van de aanwezige schrijvers zullen vrijdag verkocht worden door René Koek van de Rijnlandse Boekhandel. Dit als zijn laatste actie, omdat hij een dag later zijn zaak overdraagt aan zijn opvolgster.

Aanmelden

Aanmelden voor de avond bij ASC is noodzakelijk via: aftrap30september@hotmail.com. De kosten van deze avond zijn €5 p.p. Betalen kan op locatie.

Afbeelding

Uit de krant

Uit de krant