Gerard en Lygia Streeder met burgemeester Emile Jaensch. |
Gerard en Lygia Streeder met burgemeester Emile Jaensch. | Foto: Wim de Winter

Gerard en Lygia Streeder-Douglas zestig jaar getrouwd

Algemeen

Het huwelijk van Gerard en Lygia Streeder (beiden 83 jaar) heeft de diamanten status bereikt: 60 jaar getrouwd. Op woensdag 3 augustus kwam burgemeester Emile Jaensch langs om het echtpaar te feliciteren met het bereiken van deze mijlpaal. Het nog zeer kwieke echtpaar had een geanimeerd gesprek met hem en beantwoordde met gemak iedere vraag, gevolgd door een uitgebreide toelichting. “Jullie zijn nog zo kwiek, dat ik nu al zeg: tot over vijf jaar”, grapt Emile Jaensch.

Door Wim van Tuijl

De naam Streeder is niet onbekend in Oegstgeest. Oudere Oegstgeestenaren zullen zich herinneren dat aan de Irislaan een garage annex benzinestation van Esso gevestigd was onder de naam Streeder. Gerard was de pachter van het in 1965 gevestigde bedrijf. “Ik was daar tot 2001 gevestigd. Ik had veel klanten uit oud-Oegstgeest, en ook van de nu voormalige MEOB”, vertelt hij. Na de sluiting van het bedrijf is de garage overgenomen door een andere eigenaar en uiteindelijk gesloopt. Nu is aldaar een tandartsenpraktijk gevestigd met daarboven woningen. Meer recent was de horecagelegenheid op de hoek van De Kempenaerstraat en de Terweeweg onder diezelfde naam. “Die was van onze zoon Robin”, vertelt hij. Een aantal jaar geleden is hij hiermee gestopt.

Lygia heeft een uitgebreid onderwijsverleden. “In Oegstgeest heb ik een paar leerlingen die qua leeftijd eigenlijk nog net niet naar de basisschool konden, les in diverse vakken gegeven. Zo werden zij klaargestoomd om, zij het nog net geen zes jaar, toch naar het tweede jaar van de basisschool te gaan. Onder hen was Matthijs Huizing, voormalig wethouder van Oegstgeest”, vertelt Lygia. Ze geeft aan ook jarenlang voor de klas te hebben gestaan. “Dit was op basisscholen in Leiden, onder andere in de wijken Merenwijk en Stevenshof. In Oegstgeest was ik op verschillende scholen invalkracht in geval van ziekte van de vaste leerkracht”, voegt ze toe. “In totaal heb ik 34 jaar binnen het onderwijs gewerkt.”

Den Haag

Lygia verhuisde naar Den Haag en huurde een kamer in het Statenkwartier bij een domineesechtpaar. Daar leerde ze zoon Gerard kennen. “Het was geen liefde op eerste gezicht”, geeft Gerard aan. “Het ging geleidelijk. We woonden wel onder een dak en daardoor spraken we elkaar vaak. ’s Avonds aten we allemaal beneden, dus hadden we dagelijks contact. Langzamerhand bloeide wederzijds de liefde op”, vult Lygia aan. In 1960 verloofde het stel zich, waarna in 1962 het huwelijk volgde.
De eerste woonplek was op een etage aan de Regentesselaan in Den Haag. Daar bleven Gerard en Lygia niet lang. Boven hen oefende een band, die later bekend stond als Shocking Blue. De hit ‘Venus’ zou een wereldberoemde hit worden en bereikte zelfs in de Verenigde Staten de eerste positie van de hitlijst. “In 1969 vonden we woonruimte in Oegstgeest. We hebben daar in de Ridderspoorlaan en Piet Heinlaan gewoond. Na tien jaar verhuisden we naar de Van Beuningenlaan in Leiden, op een steenworp afstand van Oegstgeest. In 1999 vonden we huisvesting in een Bungalow langs het water in Voorhout. Sinds een jaar wonen we weer in Oegstgeest”, geeft Lygia aan. “We wonen hier in een mooi appartement aan de Kennedylaan en zijn zeer tevreden met onze nieuwe huisvesting”, vult Gerard aan.

Zeer tevreden

“Hebben jullie nog wensen?”, vraag Emile. “We hebben eigenlijk alles wat onze harten begeert en zijn zeer tevreden met ons leven”, antwoorden ze in koor. Lygia blikt terug op de mooie reizen die zij en Gerard hebben gemaakt; onder andere naar Afrika, Amerika, Maleisië en China. Ze zijn ook meerdere keren naar Curaçao en Suriname geweest. Lygia is van Surinaamse komaf. Lygia kijkt graag naar televisieseries, leest boeken en lost puzzels op. “Ik heb me ingeschreven voor een cursus Bewegingstherapie”, onderschrijft ze als bewijs van haar fitte conditie. Gerard volgt graag sportprogramma’s, met name voetbal.
De drie kinderen wonen tot vreugde van Gerard en Lygia vlakbij. De band met hen is hecht, evenals met de zeven kleinkinderen. “Zeker als er een feestelijke aanleiding daartoe is, gaan we met elkaar uit eten.”

Het echtpaar wil graag laten weten dat ze de ontmoetingsavond voor nieuwe inwoners afgelopen maart zeer hebben gewaardeerd. Ook zijn ze dankbaar voor de bloemen die het gemeentebestuur hen ter gelegenheid van dit jubileum heeft geschonken. De Protestantse Gemeente Oegstgeest, waartoe het Gerard en Lygia behoren, heeft eveneens een bloemengroet gebracht.

Uit de krant

Uit de krant

Uit de krant