Frank de Haan bij de gedenkplaat van Anton Vermet. |
Frank de Haan bij de gedenkplaat van Anton Vermet. | Foto: Willemien Timmers

Duinzigt krijgt weer volledige havo-opleiding vanaf 2023

Algemeen

“Kansen bieden zit in het DNA van onze school”. Een prachtige openingszin van adjunct-directeur Frank de Haan van Teylingen College Duinzigt, die lachend achter zijn bureau zit. “We zijn blij dat we leerlingen nu de kans kunnen bieden hier bij ons hun havo-opleiding af te maken, en hier hun diploma te behalen!”

Door Willemien Timmers

Al eerder, van 1999 tot en met 2008, konden leerlingen havo-onderwijs volgen op Duinzigt, een school die daarvoor alleen plek bood aan mavo-leerlingen. “Na de fusie met de KTS en het Leeuwenhorst in 1995 werd het mogelijk om havo-onderbouw aan te bieden. Een mooie mogelijkheid, want veel van onze leerlingen zitten tussen het mavo- en havo-niveau in, en komen in een kleinschalige school goed tot hun recht.”

Vanaf 1999 werd ook havo-bovenbouw aangeboden, waarbij de lessen gevolgd werden in Oegstgeest, maar in Noordwijkerhout examen moest worden gedaan. De havo-constructie werd aanvankelijk gedoogd, maar kon uiteindelijk niet worden geformaliseerd. “Onze voorgangers, Jan van de Meerendonk en Anton Vermet, hebben zich vijftien jaar geleden sterk ingezet voor het behoud van de havo-bovenbouw. Ze hebben ervoor geknokt, maar van hogerhand werd bepaald dat het op deze plek in Oegstgeest ‘niet echt nodig was’. Het gevolg was dat de onderbouw hier nog wel kon worden gevolgd, maar dat leerlingen vanaf 4 havo naar een andere school moesten.”

Vuistdik

De Haan haalt er een vuistdik dossier bij. Vol met documenten om de havo voor Duinzigt te behouden. “We zijn hier binnen de school vanaf 2008 blijven zoeken naar mogelijkheden om hier alsnog een volledige havo-opleiding aan te kunnen bieden. Uiteindelijk is het via de nieuwe wet ‘Meer Ruimte voor Nieuwe Scholen’ gelukt. Op 1 juni kwam het verlossende woord. Dit is echt goed nieuws voor alle leerlingen die zo tussen mavo en havo in zitten, en tijdens hun middelbareschooltijd de ruimte willen krijgen om zichzelf te ontwikkelen.”

De toewijzing van het initiatief Duinzigt Havo is uniek. Van alle initiatieven in Nederland om een nieuwe VO-school te stichten, zijn er uiteindelijk maar twee toegekend. 

In aanloop naar deze goedkeuring moest Duinzigt eerst aantonen dat er bij ouders in de regio voldoende belangstelling was. “Maar liefst 315 ouders met kinderen in de juiste leeftijdscategorie vulden online een moeilijk te bereiken formulier voor ons in.” Het doet Frank de Haan zichtbaar veel dat zoveel mensen het de school gunden. “Ik ben nu bijna twintig jaar adjunct-directeur, en al die tijd zijn we bezig geweest met het formaliseren van de havo op onze school. Bijzonder dat zoveel onbekenden ons geholpen hebben.” Hij is enorm blij dat zijn school als één van de twee in ons land aan alle deugdelijkheidseisen bleek te voldoen. “Heel erg bijzonder.”

Kleinschaligheid

De Haan is niet bang dat het met deze erkenning storm zal lopen en de kleinschaligheid van de school zal verdwijnen. “De verlenging van de havo is eigenlijk alleen voor eigen kinderen. We hebben geen ambitie om te groeien. Binnen de school zullen uiteindelijk zo’n 150 leerlingen extra rondlopen in vergelijking met nu, en daar is het gebouw groot genoeg voor.”

Duinzigt staat er met zijn kleinschaligheid volgens De Haan om bekend een fijne plek te zijn voor bijvoorbeeld laatbloeiers of sfeergevoelige kinderen. “Fijn dat we hen nu tot en met het diploma een plek kunnen bieden waar ze tot ontwikkeling kunnen komen.”

Hij kijkt ook uit naar de ‘nieuwe dynamiek’ die zal ontstaan doordat er straks 4- en 5-havoleerlingen door het gebouw lopen. “Als vanzelf zullen zij activiteiten zelf gaan organiseren die wij nu als docenten oppakken. Denk aan schoolfeesten of een leerlingenraad.”

De havo-bovenbouw-toekenning gaat in vanaf schooljaar 2023-2024. Dat houdt in dat leerlingen die nu in havo 2 zitten, hun havo-opleiding op Duinzigt kunnen afmaken.

Uit de krant

Uit de krant