Logo oegstgeestercourant.nl

Leo Helsloot: ‘600 sociale huurwoningen erbij voor 2030’

<p>Leo Helsloot: &#39;Zeshonderd extra sociale huurwoningen.&#39;</p>

Leo Helsloot: 'Zeshonderd extra sociale huurwoningen.'

(

Foto: Cor de Jongh

)

Oegstgeest moet meer huizen bouwen. Dat vertelt de net gekozen nieuwe voorzitter van Holland Rijnland Wonen, Leo Helsloot. Helsloot is tevens secretaris van de Stichting Huurders MeerWonen van de corporatie MeerWonen. In Holland Rijnland Wonen zijn dertien regiogemeentes vertegenwoordigd waaronder Oegstgeest.

Door Cor de Jongh

Volgens de huidige woonvisie komen er in Oegstgeest, uiterlijk in 2030, zo’n 1.200 woningen bij. 

De nieuwe woonminister Hugo de Jonge heeft echter opdracht gegeven om in onze regio 30.500 extra huizen te bouwen. Dit betekent volgens Helsloot dat er in Oegstgeest bovenop de 1.200 geplande huizen, er nog minstens 600 extra sociale huurwoningen bij moeten komen. “Want onze minister voor Wonen gaat de gemeenten opdracht geven om 30 procent nieuwe sociale huurwoningen te bouwen.” 

Er zijn in de regio 30.500 woningen nodig waarvan 30 procent sociale huur moet zijn. Dat zijn dus 9.100 woningen. “Als je dit deelt door het aantal gemeenten (13), dan betekent dat voor Oegstgeest ruim 600 sociale huurwoningen erbij voor 2030. Dat wordt bekend gemaakt in de nieuwe woonagenda die in juni zal verschijnen. Hiermee zullen de politieke partijen die een nieuwe coalitie in Oegstgeest moeten gaan vormen dus mee aan de slag moeten.”

De huidige coalitie van VVD, CDA en Progressief Oegstgeest heeft echter, volgens Helsloot, een streep getrokken bij 1.200 huizen. “Er is dus flink wat creativiteit en daadkracht nodig om deze nieuwe opdracht te verwezenlijken.”

Uiteraard zou dit moeten worden meegenomen in de huidige coalitie-onderhandelingen en vervolgens moet er dan voor gezorgd worden dat er, samen met de projectontwikkelaars en woningcorporaties, gebouwd gaat worden. “En dat met behoud van groen en het dorpse karakter, dus geen torenhoge flats. Een hele uitdaging!”

Leo Helsloot zal zich in dit proces zeker vastbijten, want met zijn kennis, enthousiasme en vastberadenheid is hij iemand die voor de belangen van (sociale) huurders en woningzoekenden opkomt.

Meer berichten