Logo oegstgeestercourant.nl
Foto: Wim de Winter

Arie Bijl herdacht in Arie Bijlhof

28 april stond op de kalender van Leiden European City of Science in het teken van de bijl.

Dorpsmarketing Oegstgeest heeft deze dag als aanleiding genomen om aandacht te schenken aan Arie Bijl in het Arie Bijlhof. Hij was een Nederlands theoretisch natuurkundige en verzetsstrijder. In de middag van 28 april was er om half vier een kleine bijeenkomst in het Arie Bijlhof in Oegstgeest.

Prof.dr.ir. Sense Jan van der Molen (hoogleraar natuurkunde en Oegstgeestenaar) hield een korte toelichting over natuurkunde in relatie tot het proefschrift dat Arie Bijl schreef. Bijls werk wordt tot op de dag van vandaag zeer gewaardeerd.

Dorothea Bijl en Maria Bijl, de achternichten van Arie Bijl waren er ook. Zij hebben voornamelijk verteld over zijn jeugd en zijn leven in Oegstgeest. Zijn zoon, Maarten Bijl, heeft de bijeenkomst live kunnen volgen. Hij woont inmiddels al zo’n vijftig jaar in Denemarken. 

Burgemeester Emile Jaensch was ook aanwezig op deze bijzondere dag. Aad van Meerkerk, degene die veel informatie over Arie Bijl heeft verzameld en deze op Wikipedia heeft gezet, heeft ook het een en ander verteld over het leven van Arie.

De familie Bijl komt nog zeer regelmatig in Oegstgeest en zijn erg actief. Ze lopen de Wolkers wandeling door het mooie groene Oegstgeest en vertegenwoordigen de familie Bijl. Van Marjolijn van der Jagt, Dorpsmarketing Oegstgeest, ontvingen de familieleden een Oegstgeest-puzzel.

Meer berichten