Alle stemmen worden vandaag opnieuw geteld. Na overleg is besloten dit in het Oegstgeester gemeentehuis te doen. |
Alle stemmen worden vandaag opnieuw geteld. Na overleg is besloten dit in het Oegstgeester gemeentehuis te doen. | Foto: Willemien Timmers

Gemeenteraad besluit unaniem tot hertelling stemmen - Vandaag 12.00 uur in raadhuis

Politiek

In wat de laatste raadsvergadering van de periode zou zijn, heeft de Oegstgeester gemeenteraad op dinsdagavond 22 maart besloten dat alle uitgebrachte stemmen van de gemeenteraadsverkiezingen opnieuw geteld zullen worden.

Afgelopen maandag vroeg Eelke van den Ouweelen, lijsttrekker van Lokaal Oegstgeest, al een hertelling aan. Lokaal komt namelijk 1 1/5 stem tekort om voor een restzetel in aanmerking te komen. Deze laatste zetel gaat nu naar D66. Van den Ouweelen (nu zonder zetel) diende een lijst met dertien bezwaren is, maar kon daarmee het Centraal Stembureau niet overtuigen.

De gemeenteraad besloot nu, om voor altijd duidelijkheid te hebben, toch over te gaan tot hertelling.

De nieuwe telling van alle 12.276 stemmen zou op woensdag 23 maart, in openbaarheid plaatsvinden in Sporthal De Cuyl. 

Omdat dit tot gevolg zou hebben dat het grote school-basketbaltoernooi (waar al drie jaar naar uitgekeken werd) niet door zou kunnen gaan, is op de vroege woensdagmorgen besloten dat er toch elders geteld zal gaan worden.

“We moesten snel handelen en hadden er geen rekening mee gehouden dat zo veel kinderen vandaag hebben uitgekeken naar deze dag. Dat is natuurlijk heel belangrijk. We gaan op zoek naar een alternatieve plek voor de gemeente om vandaag stemmen te hertellen”, aldus burgemeester Emile Jaensch om 8.00 uur vanmorgen.

Om 9.00 uur werd bekend dat de telling in het Oegsteester gemeentehuis plaats zal vinden vanaf 12.00 uur. Dit is een openbare gebeurtenis.

De laatste raadsvergadering van de ‘oude raad’, waarin van raadsleden afscheid genomen gaat worden, gaat verder op dinsdag 29 maart om 20.00 uur.

De raad besloot unaniem tot hertelling van de stemmen. |

Uit de krant

Uit de krant