Logo oegstgeestercourant.nl
Foto:

Nieuwe onthulling van straatnaambord ‘Johannes Knuttelpad’ in de Leidse Hout

Het kan de vele inwoners van Oegstgeest die de Leidse Hout betreden via het bruggetje ter hoogte van Warmonderweg 84 onmogelijk ontgaan: er is een straatnaambord geplaatst op het mooie slingerende pad. Zaterdag 25 september heeft wethouder Ashley North van de gemeente Leiden het straatnaambord ‘Johannes Knuttelpad’ opnieuw onthuld. De eerste keer gebeurde dat in 1989 door toenmalig burgemeester Goekoop. De Vereniging van Vrienden van de Leidse Hout had het initiatief genomen om een pad te vernoemen naar Joannis (de juiste spelling!) Knuttel die als jong raadslid namens de Communistische Partij in 1919 voor het eerst een voorstel deed voor het oprichten van een volkspark, met name voor de arbeiders en hun gezinnen. Pas in 1926 kreeg het voorstel de (financiële) steun van rijke industriëlen als Krantz, Van Waveren en De Koster.

Jaren geleden is dat bord op mysterieuze wijze uit de Leidse Hout verdwenen. Naar aanleiding van een artikel in het Leids Dagblad waarin het ontbreken van het bord werd genoemd, is het bord op even bijzondere wijze weer boven water gekomen. Bij de her-onthulling werd onder andere door Knuttels biograaf stilgestaan bij enkele eigenschappen van deze veelzijdige man.

Eén van zijn liefdesgedichten werd voorgelezen. Ashley North stond stil bij de bijzondere betekenis van de Leidse Hout voor mensen, dieren en planten. Hij dankte de vele vrijwilligers die in het park werkzaam zijn en dankte speciaal Joannis Knuttel voor zijn rol in het ontstaan van het prachtige park, dat gewaardeerd wordt door bezoekers uit de wijde omgeving.

Meer berichten