Afbeelding

Nieuw bedrijf op Oegstgeester deel Bio Science Park

Algemeen

Op het Oegstgeester deel van het Leiden Bio Science Park komt een nieuwe celtherapiefaciliteit van het Amerikaanse Bristol Myers Squibb. Dit biofarmaceutische bedrijf gaat hier de CAR-T-celtherapie produceren en ontwikkelen voor onder meer patiënten met bloedkanker (leukemie).

Het Amerikaanse Bristol Myers Squibb (BMS) en de Universiteit Leiden - de grondeigenaar - tekenden op 16 april een erfpachtovereenkomst voor de locatie aan de Willem Einthovenweg waar de nieuwe faciliteit gebouwd zal worden. Het bedrijf levert de Leidse regio behalve kennisontwikkeling en geneesmiddelen naar verwachting ook 500 nieuwe banen op.

Het bedrijf is gespecialiseerd in de zogeheten Chimeric Antigen Receptor T-cel therapie of CAR-T-celtherapie. Dit is een therapie waarbij patiënten met bloedkanker (bijvoorbeeld leukemie) met hun eigen cellen worden behandeld. Bepaalde witte bloedcellen, de T-cellen, worden uit het bloed van de patiënt gehaald, en vervolgens wordt in het laboratorium een gen toegevoegd waarmee deze T-cellen tumorcellen kunnen herkennen. De patiënt krijgt de aangepaste T-cellen toegediend en deze vernietigen de tumorcellen in het bloed. De witte bloedcellen van de patiënt worden met deze DNA-techniek als het ware ‘tumor-specifiek’ gemaakt.

Meer patiënten behandelen

BMS is een van de grootste biofarmaceutische bedrijven ter wereld. De nieuwe celtherapie-faciliteit op het Leiden Bio Science Park (LBSP) wordt de vijfde van BMS wereldwijd en bovendien de eerste Europese faciliteit van de biofarmaceut. Het bedrijf wil hiermee celtherapie dichter bij de (Europese) patiënten brengen. De vestiging gaat beschikken over de nieuwste technologie en productieapparatuur voor de ontwikkeling van de celtherapie. Hiermee wil het bedrijf de capaciteit uitbreiden om (kanker)patiënten te kunnen behandelen.

Oplevering in 2024

BMS bouwt de komende jaren aan het nieuwe, grote productie- en laboratoriumgebouw met een omvang van 19.000 m2, vergelijkbaar met drie voetbalvelden. Het nieuwe gebouw komt te staan aan de Willem Einthovenstraat, tegenover de bedrijven Avery Dennison en Galapagos. De start van de bouw staat voor later dit jaar gepland en is naar verwachting eind 2024 gereed.

Ontwikkeling van kennis

Rector Hester Bijl, vicevoorzitter Martijn Ridderbos van het college van bestuur van de universiteit en wethouder Jan Nieuwenhuis van de gemeente Oegstgeest zijn heel blij met de komst van BMS naar het LBSP. Hester Bijl: ‘De vestiging van dit bedrijf op het park, nabij het LUMC en onze bètacampus, is een prachtige aanvulling op wat het innovatiedistrict te bieden heeft op het gebied van Life Science & Health. Ik voorzie een vruchtbare samenwerking met onze onderzoekers en andere partijen in en rondom het park. Dat komt direct ten goede aan de ontwikkeling van kennis en aan onze gezondheid’.

Impuls voor banen in de regio

Martijn Ridderbos: ‘De komst van BMS is een erkenning van ons LBSP als een van de belangrijkste, innovatieve bedrijvenparken in Nederland. We verwachten naast een impuls van kennis op termijn ook een impuls voor de banengroei in de regio. Hier zijn we samen met onze partners in de regio erg blij mee.’ Wethouder Jan Nieuwenhuis van de gemeente Oegstgeest: ‘Hiermee krijgt het Oegstgeester deel van het Bio Science Park er weer een belangrijk biotechbedrijf bij, zeker ook door de constructieve samenwerking met de universiteit. In het Oegstgeester gedeelte van het LBSP is nog ruimte en dit deel is als locatie erg interessant voor internationale innovatieve bedrijven.’

Uit de krant

Uit de krant