Wereldwinkel Oegstgeest wil fairtrade voorbeeld zijn
Logo oegstgeestercourant.nl
<p>Secretaris Bert Gerritsen heet klanten van harte welkom in de gezellige Wereldwinkel. | Foto&rsquo;s Willemien Timmers</p>

Secretaris Bert Gerritsen heet klanten van harte welkom in de gezellige Wereldwinkel. | Foto’s Willemien Timmers

(Foto: Willemien Timmers)

Wereldwinkel Oegstgeest wil fairtrade voorbeeld zijn

De cadeauwinkel weer vol met eerlijke kerstpresentjesAl sinds 1971, volgend jaar vijftig jaar geleden, worden er in Oegstgeest fairtrade-artikelen verkocht. Destijds werd er door een verkoop-luik in het toenmalige Gemeentecentrum enkel koffie en rietsuiker verkocht. Inmiddels heeft het dorp een bloeiende Wereldwinkel, en is er een commissie actief die van Oegstgeest Fairtrade gemeente wil maken waarin de winkels, horeca, bedrijven, organisaties, inwoners en de lokale overheid samen werken aan meer eerlijke handel wereldwijd.

Door Willemien Timmers

Die drive begon in Oegstgeest dus al bijna vijftig jaar geleden, twee jaar nadat in 1969 de eerste wereldwinkel van Europa geopend werd in Breukelen. Nadat een aantal jaar eerlijke producten vanuit het Gemeentecentrum waren verkocht, werd er in 1973 gestart met een kraam met fairtradeproducten op de Oegstgeester weekmarkt. Begin jaren tachtig begon men ook met een Wereldwinkel in het Zendingshuis.

In 1986 werd een tweedehands verkoopwagen aangeschaft voor op de markt, die na tien jaar vervangen werd door een groter exemplaar. Vlak daarna, in 1997, fuseerden de Wereldwinkel van de markt en die uit het Zendingshuis, en ging men gezamenlijk verder. De zaterdag kwam er bij als verkoopdag. Met veel enthousiasme werd besloten uit te zien naar een echte winkel in het te vernieuwen Winkelcentrum Lange Voort. Op 22 juni 2005 kon, na ook nog twee jaar in een noodwinkel aan de Floralaan gevestigd te zijn geweest, de eigen winkel in de passage geopend worden. Sindsdien is de winkel een begrip, en is het assortiment een verrijking voor Oegstgeest.

Eerlijke producten van over de hele wereld

“Het was in die tijd dat ik net met pensioen ging, en op zoek was naar een mooie vrijwilligersbaan”, vertelt voorzitster Pety Kleijn. “Ik had veertig jaar gewerkt in de reisbranche, en de hele wereld gezien. Toen ik op een mooie dag in 2005 in Oegstgeest de Wereldwinkel binnenliep en hoorde dat ze vrijwilligers zochten, viel alles op zijn plaats. Het was toen al een heerlijke winkel met prachtige, eerlijke producten van over de hele wereld. Ik voelde mij er direct thuis.” Ze vertelt dat alle artikelen een verhaal hebben. “Hoe mooi is het dat de opbrengsten van de verkoop daar komen waar ze horen, dat er geen kinderarbeid aan te pas komt, en dat mensen een eerlijk loon en goede werkomstandigheden krijgen.”

De Wereldwinkel heeft qua producten een hele ontwikkeling doorgemaakt. Van koffie en rietsuiker en papierproducten, is het assortiment behoorlijk uitgebreid. “Natuurlijk verkopen we nog steeds ‘food’, zoals de eerlijke chocolade Tony Chocolonely, maar het meest verkocht zijn toch wel de siervoorwerpen en de cadeauartikelen.”

Kerstsfeer

De vele vrijwilligers, het zijn er zo’n dertig, hebben ervoor gezorgd dat de winkel al helemaal in kerstsfeer is gehuld. De leukste en origineelste cadeautjes zijn er te vinden, die allemaal op een eerlijke manier elders in de wereld zijn gemaakt. “Kerst is voor ons een heel belangrijke tijd”, legt Kleijn uit. “En de sfeer in de winkel is supergezellig. Waarom online bestellen als je in je eigen dorp mooie, bijzondere presentjes kunt vinden. En het mooie is dat als er winst gemaakt wordt, dat ook weer aan een goed doel wordt geschonken. Zo hebben we wereldwijd al heel wat projecten kunnen steunen. Een meisjesschool in Peru bijvoorbeeld, of een dak boven een werkplaats in Sri Lanka.”

Wie zijn inkopen voor de feestdagen nog moet doen, gaat dus bij de Wereldwinkel langs. “Onze vrijwilligers staan met veel enthousiasme in de winkel. Daar ben ik zo trots op!”, laat Pety Kleijn lachend weten. “Zij helpen alle klanten, op gepaste afstand natuurlijk, graag bij het uitzoeken van iets moois. En als je toch boodschappen aan het doen bent, loop dan gewoon even binnen. Je kunt dan naast je cadeautjes ook bijvoorbeeld een mooi kerstpakketje laten samenstellen voor iemand die je lief is. Kom langs!”

Wereldwinkelvoorzitster Pety Kleijn hoopt dat meer winkeliers aanhaken door fairtrade-producten te gaan verkopen. “De gemeentelijke commissie ‘Oegstgeest gaat fairtrade’ had al verder willen zijn met het aanmoedigen van ondernemers, maar corona heeft roet in het eten gegooid. Evengoed willen we graag het voorbeeld blijven, en onder de aandacht brengen hoe belangrijk het is om te weten dat het product dat je koopt op een eerlijke manier is gemaakt.”

Enthousiaste vrijwilligers voor de Wereldwinkel die bijvoorbeeld een ochtend in de week in de winkel willen staan, kunnen bellen naar 071 523 7600, mailen naar wereldwinkeloegstgeest@outlook.com of even binnenlopen tijdens openingstijden: dinsdag tot en met zaterdag van 10.00 tot 17.00 uur.

Meer berichten