Hennie Völker, Marjolijn van der Jagt en Jos en Jacqueline Roelofs in de Drakenzaal van Oud-Poelgeest. | Foto W. T.
Hennie Völker, Marjolijn van der Jagt en Jos en Jacqueline Roelofs in de Drakenzaal van Oud-Poelgeest. | Foto W. T. Foto: Willemien Timmers

'Terug naar Oegstgeest'

Algemeen

Op zaterdag 4 juli bracht Jos Roelofs samen met zijn vrouw Jacqueline op uitnodiging van Marjolijn van der Jagt van Dorpsmarketing Oegstgeest een bezoek aan Oegstgeest. Roelofs werd landelijk (maar ook ver buiten Nederland) bekend toen hij het boek ‘Terug naar Oegstgeest’ van Jan Wolkers 39 jaar te laat naar de bibliotheek in Groesbeek terugbracht.

Als middelbare scholier leende hij het boek van de in Oegstgeest geboren schrijver om het voor de lijst te lezen. “In 1981 zat ik in mijn examenjaar voor de HAVO. Ik kan me er weinig meer van herinneren, maar wel dat ik al die literatuurboeken niet heb gelezen, ook deze niet. Daar had je uittreksels voor.” Lachend: “Voor mijn mondeling Nederlands had ik dan ook een dikke onvoldoende. Gelukkig waren mijn andere cijfers beter, zodat ik wel mijn diploma haalde. Blijkbaar kwam ik er niet toe om dit boek van Jan Wolkers terug naar de bieb te brengen. Toen ik een aantal weken geleden de zolder aan het opruimen was, kwam ik ‘Terug naar Oegstgeest’ tegen in een doos vol middelbare schoolspullen.”

Het boek had, volgens het kaartje dat er nog ingestoken zat, ingeleverd moeten worden op 5 maart 1981. “Het is telkens met mij meeverhuisd, maar nu moest het er toch echt van komen dat het boek weer terugging naar de bibliotheek.” Hij nam ‘Terug naar Oegstgeest’ mee van zolder naar beneden, maar het Wolkersboek lag toch nog twee weken op de trap voordat Jos het terugbracht.

In de bibliotheek werd in eerste instantie laconiek gereageerd toen Jos zei dat hij een boek terug kwam brengen wat te laat was. “’Zet maar in de retour-kast’, werd er gezegd. ‘Dan leest de computer vanzelf hoeveel te laat het boek is’. Maar dat ging natuurlijk helemaal niet, want mijn oude boek had niet zo’n elektronisch label. Ik liet hem achter op de balie, en pas ’s avonds kwam men erachter dat het om 39 jaar te laat ging.”

Van lieverlee kreeg de media lucht van de late retour-actie, en omdat er tussen alle coronaperikelen veel behoefte was aan even iets luchtigs, werd het verhaal overal breed uitgemeten.

“Een vriend van me, van dezelfde carnavalsclub als waar ik lid van ben, Carnavalsvereniging Spuit 11, heeft bijgehouden wat er allemaal met ‘mijn’ verhaal gebeurde. Social media ontploften, CNN pikte het op en wereldwijd, van Italië tot aan Australië en Taiwan had men het erover.”

Roelofs, die in het dagelijks leven afdelingschef bij de Albert Heijn in Malden is, moest theoretisch ruim 1500 euro boete aan de bibliotheek betalen. “Gelukkig is het maximumbedrag vijf euro. En in die tijd was het vijf gulden. Dus heb ik een oud biljet laten plastificeren en dat heb ik aan de bibliotheek overhandigd.”

Ook in Oegstgeest, het geboortedorp van Jan Wolkers, kreeg men lucht van het verhaal, en dus nodigde dorpsmarketeer Marjolijn van der Jagt Jos Roelofs samen met zijn vrouw uit om een dagje Oegstgeest te ontdekken.

De twee Gelderlanders werden op Kasteel Oud-Poelgeest onthaald met koffie en gebak, en kregen een uitgebreide rondleiding door het kasteel. Het toeval wilde dat de oude voorzitter van de Stichting Erfgoed Oud-Poelgeest, Hennie Völker-Dieben, ook aanwezig was, en zij vertelde honderduit over de avonturen van Jan Wolkers op het landgoed.

Na een lunch in het Koetshuis, maakte het echtpaar Roelofs een wandeling door de De Kempenaerstraat, en bracht zij een bezoek aan Corpus, reis door de mens. “We kenden Corpus niet, en hebben genoten. Heel bijzonder!” lieten ze achteraf weten.

Jos en Jacqueline Roelofs sloten de dag af in De Beukenhof. Marjolijn van der Jagt: “We hopen dat jullie nog eens terug naar Oegstgeest komen!”

(Willemien Timmers)

Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding

Uit de krant

Uit de krant