Oegstgeest wil dekkend AED-netwerk | Oegstgeester Courant
Logo oegstgeestercourant.nl
Foto:

Oegstgeest wil dekkend AED-netwerk

Chrik Duyvendak van de gemeente Oegstgeest kan niet duidelijker zijn: Voor de zomer wil hij een dekkend netwerk van Automatische Externe Defibrillators (AED's) in Oegstgeest.

Een AED is een draagbaar apparaat dat het hartritme weer kan herstellen bij een hartstilstand. Op diverse plekken in Oegstgeest hangen deze, om, ingeval van nood, van een persoon met een hartstilstand het leven te redden.
Duyvendak laat de kaart van Oegstgeest zien met daarop de AED's die in de openbare ruimte hangen. "Als iemand door een hartstilstand wordt getroffen, dient de AED binnen zes minuten bij het slachtoffer te zijn voor optimale overlevingskansen." Iedere minuut dat de AED later bij degene met de hartstilstand aanwezig is, verkleint de overlevingskans met tien procent. Daarom heeft Duyvendak, samen met een plaatselijke werkgroep, zich ingezet om vanaf elke plek in Oegstgeest, een AED op maximaal drie minuten afstand beschikbaar te laten zijn. "Als overal in Oegstgeest een AED binnen drie minuten in de openbare ruimte bereikbaar is, dan is heel Oegstgeest gedekt, en kan de werkgroep worden opgeheven. Dat zou geweldig zijn."
Hij benadrukt dat er in Oegstgeest veel AED's hangen, maar dat die niet allemaal 24 uur per dag beschikbaar zijn. "We zijn met diverse scholen en sportverenigingen in gesprek om het apparaat van binnen naar buiten te krijgen. Als dat lukt, zijn we echt al een heel eind."


Duyvendak is tevreden over het aantal burgerhulpverleners onder de Oegstgeestenaren dat opgeroepen kan worden om een patiënt te helpen. "Eén procent burgerhulpverleners volstaat, en daar voldoen wij aan met een aantal van 285. Ideaal zou echter zijn dat 1,5 procent burgerhulpverlener is: dat zou neerkomen op 360 Oegstgeestenaren."
Hij moedigt mensen daarom aan om een reanimatiecursus te volgen. "Dat kan bijvoorbeeld bij de EHBO-vereniging in Oegstgeest."

Oproep

Wie in zijn buurt een AED op wil hangen, of graag een reanimatiecursus wil volgen kan voor meer informatie contact opnemen met Chrik Duyvendak via duyvendak@oegstgeest.nl. Ook is veel informatie te vinden op hartslagnu.nl.

(Willemien Timmers)

Meer berichten
 
<SCRIPT SRC="//secure.adnxs.com/ttj?id=13225563&size=160x600&promo_sizes=120x600&cb=[CACHEBUSTER]&promo_alignment=center&referrer=oegstgeestercourant.nl&pubclick=[INSERT_CLICK_TAG]&postcode=234" TYPE="text/javascript"></SCRIPT>
<SCRIPT SRC="//secure.adnxs.com/ttj?id=13225561&cb=[CACHEBUSTER]&referrer=oegstgeestercourant.nl&pubclick=[INSERT_CLICK_TAG]&postcode=234" TYPE="text/javascript"></SCRIPT>