Afbeelding

Oegstgeestenaar in Spanje - Leuke dingen voor de mensen

Column

Leuke dingen voor de mensen
Wegenbelasting of motorrijtuigenbelasting is in Spanje een gemeentelijke belasting. Dat betekent dat het per gemeente verschilt, de ene gemeente is duurder dan de andere (zoals de Nederlandse onroerend goed belasting). Er zijn in Spanje bedrijven die daar gebruik van maken en hun wagenpark inschrijven in de goedkoopste gemeente. De belasting is laag, voor een middenklasser betaal je in Altea 59 euro PER JAAR. Het tarief heeft vooral te maken met het fiscaal vermogen. Alle motorvoertuigen die een historische waarde hebben kunnen vrijstelling van wegenbelasting aanvragen onder bepaalde voorwaarden. 
Een eigenaar met een invaliditeitspercentage van meer dan 33% kan vrijstelling of een verlaagd tarief wegenbelasting aanvragen voor een voertuig. Grote families kunnen ook een verlaagd tarief aanvragen van 50%.
Belastingplichtigen met een bruto jaarinkomen lager dan 24.107 euro hebben recht op huuraftrek. Nou dacht u wat aardig, je mag zomaar een deel van de betaalde huishuur van de belasting aftrekken. Dat klopt, maar u moet wel de huiseigenaar vermelden op uw belastingopgaaf als u gebruik maakt van die aftrekpost. De belastingdienst komt zo dus illegale verhuur op het spoor want de belastingdienst kan eenvoudig controleren of de huiseigenaar wel heeft opgegeven dat hij zijn huis verhuurt. Als hij dat niet heeft gedaan dan komt de belasting met een fikse naheffingsaanslag en boetes tot een maximumtermijn van vijf jaar. Het is dan aan de eigenaar om te bewijzen dat hij geen huur heeft ontvangen maar dat hij het huis bijvoorbeeld aan kinderen of familie in bruikleen heeft afgestaan.
Bekeuringen die binnen veertien dagen betaald worden krijgen vijftig procent korting.

 

Hans Oudendorp


Twee weken geleden verscheen het boekje 'Dienstplicht zo gek nog niet' van de in Spanje wonende Oegstgeestenaar Hans Oudendorp. Een mooi moment om hem eens aan het woord te laten over zijn Mediterrane leven. Komende weken zal op deze website iedere dag een stukje met belevenissen van hem te lezen zijn.

Hans Oudendorp (1947) voltooide de HBS in de Leidse Kagerstaat en zat op dansles op dansschool Style aan het Wilhelminapark. Na de HBS vervulde hij 18 maanden zijn militaire dienstplicht en studeerde daarna nog jaren. 

Hij werd na de militaire dienst aangenomen als stagiair bij het ministerie van Defensie, trouwde en kreeg twee kinderen. Hij werkte bij de directie Dienstplichtzaken en later bij de directie Communicatie en Voorlichting van defensie en woonde jarenlang met zijn gezin in de Pieter Molijnlaan in Oegstgeest. Schrijven bleek een leuke hobby, 25 jaar was hij redactievoorzitter van De Scheepsbel, het personeelsorgaan van de Koninklijke Marine Den Haag, Oegstgeest en Wassenaar en schreef daarnaast voor het Leidsch Dagblad en het Leids Nieuwsblad. Na 37 jaar nam hij in verband met de gezondheid van zijn echtgenote ontslag bij defensie en vertrok naar Spanje, waar hij freelance en parttime voor het Nederlandstalige weekblad Hallo, dat verschijnt aan de Costa Blanca, ging werken.

Overigens maakte Oudendorps vader glas-in-lood, en werkte tot aan zijn dood parttime bij Atelier de l'Art van Edward Dullaart in de Dorpsstraat.

Uit de krant

Uit de krant