De lindeboom op landgoed Endegeest. | Foto Wim Brinkerink
De lindeboom op landgoed Endegeest. | Foto Wim Brinkerink Foto: Wim Brinkerink

Twee Oegstgeester bomen in Top 10 bomen provincie Zuid-Holland

Algemeen

De Bomenstichting heeft vorig jaar de 'Bomen van de Ereklasse' geïntroduceerd. Daarin krijgen de oudste, mooiste en meest bijzondere bomen van Nederland een plaats.

Deze 'toppers' zijn opgenomen in het Landelijk Register van Monumentale Bomen. Iedere maand wordt de 'Top 10' van één van onze provincies bekend gemaakt. Deze maand is Zuid-Holland aan de beurt. Veel bomen zijn verbonden met onze geschiedenis en cultuur.

Onze topbomen worden per provincie gekozen op basis van schoonheid, omvang, soort en hun 'bijzondere verhaal'. Belangrijk criterium is ook dat ze zichtbaar moeten zijn voor iedereen. Met deze selectie van 'Bomen van de Ereklasse' vestigt de Bomenstichting aandacht op de bijzondere plaats van bomen in onze natuur en cultuur.

In de Top 10 staan twee bomen uit Oegstgeest: de linde op landgoed Endegeest, en de JanWolkers-eik bij de ijsbaan.

De Top 10 van Zuid-Holland:
1. Juttepeer in het Heilige Geesthofje 1647
2. De rode beuk van de Groenesteeg 1830
3. Plataan op Romeins fundament ± 1690
4. De linde van Endegeest 1648
5. De essen op de Jacobaburcht 1800
6. De groene beuk van Meijendel 1820
7. De Breytenbachplataan in Rotterdam 1880-1890
8. Jan Wolkersboom, zomereik Oud Poelgeest 1800-1850
9. Platanen in de Museumstraat ± 1825
10. De Koekampkastanje 1830-1840


Bij het samenstellen van de Top 10 per provincie houdt de Bomenstichting rekening met de verscheidenheid aan soorten. Natuurlijk komen landelijke beroemdheden als de Linde van Sambeek, de Troeteleik van Ulvenhout, de Belastingeiken van 's-Gravenland e.a. in aanmerking. Maar ook Zuid-Hollandse grootheden als de platanen bij het Dordrechts Museum en de Breytenbachplataan in Rotterdam verdienen onze aandacht. De oudste peer van Nederland staat in het Heilige Geesthofje in Den Haag en is op nummer 1 van de Zuid-Hollandse Top 10 geëindigd.

Onbekende helden
Tijdens de zoektocht naar geschikte kandidaten ontdekte de Bomenstichting ook schitterende, maar nog vrij onbekende bomen. Op de begraafplaats in Lutten staat b.v. 'de Apostelenbeuk' en op landgoed Endegeest een eeuwenoude linde.


www.bomenstichting.nl/item/596-10-bijzondere-bomen-in-zuid-holland.html
www.monumentalebomen.nl
 

De linde van Endegeest is geplant in 1648 en is 20 meter hoog.

Deze Hollandse linde op landgoed Endegeest in Oegstgeest is een nieuwkomer in het Landelijk Register van Monumentale Bomen. Goed dat hij er nu in staat, want het is één van de oudste linden van ons land. De boom staat vrij en heeft alle mogelijkheden om uit te groeien tot een echte veteraan.

Het huidige kasteel Endegeest werd gebouwd rond 1650 in opdracht van Elisabeth van Schouwen van Endegeest en Jacob van Berchem. In 1895 werd de gemeente Leiden eigenaar. Het landgoed is vervolgens lange tijd gebruikt door instellingen op het gebied van de geestelijke gezondheidszorg. Kort geleden is het landgoed weer in particuliere handen gekomen.

De Jan Wolkers-eik. | Foto Kirsten Bouman

Uit de krant

Uit de krant