Peter van der Geer en Geralda Odinot op de plek waar het busstation moet komen.  | Foto Willemien Timmers
Peter van der Geer en Geralda Odinot op de plek waar het busstation moet komen.  | Foto Willemien Timmers

'Een oud stukje Oegstgeest gaat verloren'

Politiek

- Bewoners Rijnsburgerweg vrezen verkeerschaos bij verplaatsing busstation van centrumzijde Leiden Centraal naar Terweepark

Ooit reikte het grondgebied van Oegstgeest tot en met het treinstation dat nu Leiden Centraal heet. Aan de straat achter het station, de Bargelaan, lag ooit het chique Terweepark waar onder andere burgemeester De Kempenaer woonde. Nu wil het Leidse stadsbestuur het busstation van de centrumzijde van Leiden Centraal verhuizen naar het Terweepark, gelegen aan de zeezijde van het station.

Door Willemien Timmers

Al jaren wordt in er Leiden gepraat over de verplaatsing van het busstation van stadszijde naar het Terweepark aan de zeezijde. Door deze verhuizing kan de huidige plek van de bus-standplaats opnieuw worden ingericht met moderne gebouwen en onder andere een megabioscoop.
Veel alternatieven, waaronder een ondergronds busstation aan de voorzijde en bebouwing boven het huidige busstation, zijn inmiddels de revue gepasseerd. Dit omdat velen, onder andere de bewoners van de Rijnsburgerweg, een busstation op de plek van het Terweepark niet zien zitten.

Peter van der Geer en Geralda Odinot, beide wonend in Leiden aan het monumentale eerste stuk van de Rijnsburgerweg, maar voor boodschappen en sport zeer gericht op Oegstgeest, verzetten zich tegen de verhuizing van het busstation bij Leiden Centraal van de stads- naar de zeezijde.
"Als dit plan doorgaat verdwijnt een stukje Oegstgeester historie in Leiden, want de betonplaat die het busstation dan wordt, zal geen Terweepark meer heten," aldus van der Geer. "Het busstation zal niet alleen dit stukje Oegstgeest in Leiden uitwissen, maar ook het verkeer tussen Oegstgeest en Leiden beïnvloeden. De Rijnsburgerweg wordt autoluw en krijgt een vierbaans busbaan met opstelplaatsen voor de 3000 bussen. Er komen minder fietspaden en de verkeersveiligheid zal afnemen. "
"Wellicht wordt de enige villa die er nu nog staat straks een bushokje maar er wordt ook gesproken over het slopen van villa Antoinette," zegt ook Odinot. "Dat zou echt zonde zijn voor de historie van dit gedeelte van de stad. Zoals Peter als zei, de inwoners van Oegstgeest gaan het zeker merken als deze plannen doorgaan. Niet alleen wordt de weg door het drukke busverkeer veel gevaarlijker om als fietser naar het station, naar school of naar de stad te fietsen, ook zullen auto's dan geweerd worden van dit stukje Rijnsburgerweg. Dat betekent dat al het autoverkeer uit Oegstgeest een andere route zal moet zoeken."
Dat het stationsgebied verfraaid moet worden, is voor beide Leidenaren duidelijk. Maar dat daarbij de nadruk ligt op de centrumkant van het station, is hen een doorn in het oog. "Het gebied rond het station moet aan beide zijden mooi zijn, benadrukt Peter van der Geer. "Ook aan de Zeezijde is veel moois te ontdekken. Al in 1394 wordt melding gemaakt van deze historische weg, waarop je tijdens je wandeling over de geestgronden droge voeten kon houden." Zijn buurvrouw beaamt dat. "Het is toch raar dat straks de centrumzijde helemaal vernieuwd en mooi gemaakt is, terwijl meer dan de helft van de reizigers enkel de verrommelde zeezijde ziet op weg naar bijvoorbeeld het Bioscience park. Dat kun je geen visitekaartje noemen van de stad."
Ook reizigersorganisatie Rover, Arriva, de provincie Zuid-Holland en verschillende wijkverenigingen zijn geen voorstander van het verplaatsen van de bussen naar de andere zijde van het station. "Leiden heeft het grootste busstation van Zuid-Holland. De 3000 bussen kunnen nu vanaf hun halte bij CS via meerdere routes uitrijden.. Als de bussen hier op het Terweepark komen te staan, dan is er maar één uitgang, en dat is die aan de Rijnsburgerweg. Daar is het nu al enorm druk. Kun je nagaan wat er gebeurt als al die bussen hier in en uit rijden."
Omdat er achter het station straks minder ruimte is dan aan de voorkant, gaan de bussen een deel van de Rijnsburgerweg gebruiken als opstelplaats. Odinot: "Ook dat komt de verkeersveiligheid en de leefbaarheid niet ten goede."

In februari besluit de Leidse gemeenteraad of het proces om de bussen te verhuizen naar het Terweepark verder kan worden uitgevoerd.

Het Terweepark is genoemd naar de Oegstgeester burgemeester Hendrik Derk Terwee, die van 1853 tot 1895 burgervader was. Vlak na zijn aftreden, op 1 augustus 1896, was de annexatie van dit stuk Oegstgeest een feit. Oegstgeest stond de Stations- en Maredijkbuurt af plus het LUMC-terrein. De grens Leiden/Oegstgeest werd verlegd tot de Warmonderweg en ook de Lage Mors ging naar Leiden.
Burgemeester De Kempenaer, de opvolger van Terwee, woonde een tijd lang op Terweepark 4. Hij kreeg dispensatie om buiten de eigen gemeente te wonen omdat hij geen geschikte woning in Oegstgeest kon vinden.

Uit de krant

Uit de krant