Jan Anholts zal uit deze schotpoging 19-18 scoren tegen Top Arnemuiden. | Foto Wim van Tuijl Foto: Wim van Tuijl

Fiks verrast koploper Top Arnemuiden

Sport

Fiks heeft afgelopen donderdagavond 24 maart uitstekende zaken gedaan door de inhaalwedstrijd tegen koploper van Hoofdklassepoule Aa met 20-18 te winnen.

Top begon sterk en stond snel op 1-3. De opstelling rond de korf begon bij Fiks aanzienlijk te verbeteren. Met name Kevin Vreeken onderschepte vaak de bal en voorzag zijn vakgenoten van mogelijkheden nieuwe aanvalsinitiatieven op te zetten. Het hogere kansenpercentage vertaalde zich in nivelleren van de voorsprong en Dominic van Welzen zette Fiks voor het eerst aan de leiding. “Wat een verschil van deze eerste helft met die van afgelopen zaterdag tegen AW/DTV toen Fiks op een gegeven moment met 7-19 achterstond. Mijn team speelde nu veel geconcentreerder in aanvallend opzicht en met stug verdedigen werd Top verstoord in de opzet van vloeiende aanvalsacties”, blikte Aad van Rijthoven na afloop terug. De Zeeuwse tegenstander liep nog één keer twee punten uit. Melissa Heijne corrigeerde de achterstand binnen een minuut met twee rake schoten tot 7-7, waarna Youp Coli, Ilse Hazekamp, Jan Anholts en Kelsey Heijne de ruststand op 11-8 zetten.Hoewel een voorsprong bij rust niets zegt over het verdere verloop rook Fiks de mogelijkheden voor een stunt. Representatief bewijs was de controle die de thuisclub grotendeels had in de tweede omloop. Dominic van Welzen bouwde de voorsprong snel uit naar vier punten en op juiste momenten kregen goals van de tegenstander een scorende respons. Het sterkste bewijs van veerkracht liet Fiks zien na een prima opleving van Top. De 17-14 voorsprong ging in een scherp scorende fase van de tegenstander verloren en leidde tot 17-18. In de vijf slotminuten demonstreerde Fiks goed met deze tegenvaller om te gaan. Mart Hortensius, Jan Anholts en de juist ingevallen Hilde Warmerdam brachten de eindstand alsnog op 20-18 voor de formatie uit Oegstgeest. Aad van Rijthoven: “Ik ben zeer tevreden over het spel van mijn team in deze wedstrijd. Er werk uitstekend gerebound. Daarbij wil ik de rol van Kevin Vreeken benadrukken. Bovendien voerden alle spelers hun opdrachten goed uit en werd een uitstekend teamverband zichtbaar.”Scores: Jan Anholts en Melissa Heijne (4), Kesley Heijne en Dominic van Welzen (3), Ilse Hazekamp en Youp Coli en Hilde Warmerdam (1).

Fiks ondanks ruime zege op Odik niet bij eerste tweeFiks moest twee dagen na de zege op Top Arnemuiden winnen van Odik in Barneveld. Tegelijkertijd was Fiks afhankelijk van de uitslag van de ontmoeting van AW/DTV-Top Arnemuiden voor het bemachtigen van de tweede stek van de poule. Die geeft een rianter perspectief voor promotie naar de Tussenklasse, die komend zaalseizoen wordt ingesteld. De uiteindelijke winnaar van deze nacompetitie kan zelfs promoveren naar de korfbal league. Fiks voldeed ruimschoots aan de eerste voorwaarde. Fiks demonstreerde in Barneveld een surplus aan kwaliteit. Verdedigend haalde Fiks de aanvalsopbouw van Odik eruit en was zelf aanvallend scherp. De thuisclub had weinig antwoord op het snelle aanvalsspel en vertaalde dat, mede door benutte strafworpen, in een 1-7 voorsprong na 12 minuten. Gezien het krachtsverschil met het puntloze Odik leek de wedstrijd al snel beslist. Odik kwam geleidelijk tot meer schot en treffers, maar Fiks bleef mee scoren en het spelbeeld bepalen. De 5-12 ruststand kwam in de tweede helft geen moment in gevaar. Fiks hield regie over de wedstrijd en zou met 19-28 winnen. Helaas eindigde de andere ontmoeting ongunstig voor Fiks. AW/DTV won van Top. Samen met Fiks eindigen ook zij op 8 punten uit 6 wedstrijden. Fiks heeft van beide concurrenten één keer gewonnen en één keer verloren. In dat geval tellen de onderlinge resultaten en eindigt Fiks op doelsaldo op de derde plek. Fiks houdt wel perspectief op de Tussenklasse. Er volgen nu twee wedstrijden tegen de nummer laatst van poule Hoofdklasse Aa. Dat is Pernix uit Leiden. De winnaar daarvan gaat door in de strijd om promotie naar de Tussenklasse.Invallers Sascha de Haan (2), Timo Dezentje en Miquel van Welzen zouden bijdragen in de score. Overige treffers: Dominic van Welzen (6), Melissa Heyne en Youp Coli (ieder 4), Mart Hortensius en Ilse Hazekamp (ieder 3), Jan Anholts (2) en Lianne Anholts en Kelsey Heijne (1).