De wijkagenten: 'Wees nuchter. Als je twijfelt, hang dan op.' |
De wijkagenten: 'Wees nuchter. Als je twijfelt, hang dan op.' | Foto: Willemien Timmers

‘Banken vragen nooit om persoonlijke gegevens!’

Politie

Vier gevallen van spoofing

De wijkagenten van Oegstgeest maken zich zorgen over het toenemende aantal gevallen van ‘spoofing’ in Oegstgeest. Spoofing betekent letterlijk ‘nabootsen’. “Het zijn veelal senioren die gebeld worden door iemand die zich voordoet als iemand van de bank”, vertelt Pieter Brussee. “Ze hebben al veel gegevens van degene die ze bellen achterhaald, en manipuleren soms ook het nummer waarmee ze bellen. Zo lijkt het alsof mensen écht de bank aan de lijn hebben.”

Benadrukt wordt dat je bank je nooit op een dergelijke manier belt. “Bij spoofing wordt door de persoon aan de lijn de indruk gewekt dat er iets mis is met je bankrekening. Ze vertellen dat er verdachte overboekingen zijn en houden je vaak lang aan de lijn.” Omdat er gedaan wordt alsof het gaat om een noodsituatie, weten ze mensen ervan te overtuigen dat zelfs hun pinpas (mét code) moet worden opgehaald. “’Er is iemand naar uw huis onderweg die het pasje komt halen’, wordt er dan gezegd. En er wordt zelfs een codewoord gebruikt zodat men zeker weet dat de ‘juiste’ persoon aan de deur staat.” Omdat alle puzzelstukjes in elkaar lijken te vallen en men zoveel persoonlijke gegevens heeft, lijkt het alsof de bank echt bezig is je te ‘redden’ van criminelen, terwijl het omgekeerde juist het geval is.

Nuchter

“Wees nuchter. Een bank belt nooit op en vraagt nooit om persoonlijke gegevens en je pincode. En het zal al helemaal nooit gebeuren dat de bank je pasje bij je thuis komt ophalen!” betoogt Brussee. “Ook zal een bank nooit vragen om geld over te maken naar een andere rekening. Als je twijfelt, hang dan op, en bel zelf je bank met het nummer dat je kent. Daarnaast is het slim om op je betaalrekening niet te veel geld te hebben staan. Zoiets kun je bijvoorbeeld samen met je kinderen afspreken.”

Afgelopen maand vond er vier maal een geval van spoofing plaats in ons dorp. “Maar wellicht is het wel vaker gebeurd. Mensen schamen zich vaak als ze in een babbeltruc zijn getrapt. Maak het toch bespreekbaar, bijvoorbeeld met de kinderen, en doe (eventueel samen) aangifte! Want spoofing is keiharde oplichting.”

Folder

De wijkagenten moedigen iedereen aan om samen in gesprek te gaan over oplichting. “In de bibliotheek, bij Radius en bij het Senioren Computercafé liggen folders. Lees die door en praat erover!”

(Willemien Timmers)

Uit de krant

Uit de krant