Otto Verkerk te midden van zijn medespelers. | Foto Henk van Gijzen
Otto Verkerk te midden van zijn medespelers. | Foto Henk van Gijzen Foto: Henk van Gijzen

Otto Verkerk: ‘Je kan in het tafeltennis heel lang mee’

Sport

‘Arm omhoog!’ ‘Constant bewegen’. ‘Zuinig spelen’. Ruim veertig jaar lang klonken de aansporingen van Otto Verkerk elke woensdag in de Thorn Tafeltennishal. Vorige week nam hij afscheid van de recreantengroep, drie dagen na zijn negentigste verjaardag.

Oudste Pecoslid zwaait na 42 jaar af

Door Job de Kruijff

Als kind was hij voetbal- en handbalkeeper, vertelt het oudste Pecoslid. Tot er bij de scouting een keer een netje op een tafel werd gespannen. ‘Kort na de oorlog had je niet veel anders.’ Zodoende sloeg Verkerk zijn eerste balletje en dat was het begin van een lang tafeltennisleven.

Getalenteerd en fanatiek

De Leidenaar bleek getalenteerd en fanatiek. Hij speelde in totaal 72 jaar competitie, onder meer op het allerhoogste niveau: als speler van Scylla veroverde hij in de jaren zestig het landskampioenschap.

Ook achter de schermen werd hij actief. “Ik heb een keer een scholierentoernooi in de Stadsgehoorzaal georganiseerd met 1004 deelnemers.” Zijn toenmalige club De Burcht belandde via een fusie In Oegstgeest. Daar fungeerde Verkerk ook nog twee decennia als voorzitter. En sinds 1980 was hij er samen met zijn vrouw Nel de trouwe animator, spelleider, coördinator, gastheer en trainer van de recreantengroepen. Op woensdagochtend voor de 60-plussers, op woensdagavond voor alle leeftijden. Gemiddeld was het stel ongeveer 49 woensdagen per jaar aanwezig.

Wijze lessen

Tientallen van zijn (oud-)pupillen waren 6 juli naar de hal gekomen om afscheid te nemen. Verkerk werd overladen met geschenken en gedankt voor zijn wijze lessen. “Bal op het hoogste punt raken”, herinnert Peter Vingerling zich als de belangrijkste tip die hij kreeg. Voorzitter Ted van den Berg, zelf ook een topspeler geweest, prees Verkerk voor zijn jarenlange trouwe inzet. “Recreanten zijn toch de kurk waar de club op drijft.”


Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding

Uit de krant

Uit de krant