Logo oegstgeestercourant.nl
Judopedagoog Yos Lotens (r) met Rob van der Hoorn. | Foto KDvdGun
Judopedagoog Yos Lotens (r) met Rob van der Hoorn. | Foto KDvdGun (Foto: kdvdgun)

Rob van der Hoorn ontvangt tweede exemplaar 'Waardenvol budo' van Yos Lotens

  Sport

Judopedagoog Yos Lotens ontwikkelde een uniek project: 'Waarde(n)vol budo; gids voor budo-kids'. Nu normen en waarden steeds vaker onder een vergrootglas liggen, worden budo-sporten met dit nieuwe project (als voortrekker) gestimuleerd om de ‘budo-waarden’ gerichter naar de voorgrond te halen, te trainen, toe te passen en te belonen. Vanwege de Japanse roots werd op 16 september het eerste exemplaar officieel overhandigd aan de Japanse ambassadeur Mr. Hidehisa Horinouchi. Donderdag 17 september ontving Rob van der Hoorn, Lotens’ judoleraar en werkgever, het tweede exemplaar in zijn sportschool te Oegstgeest. 

Sportplezier, motoriek en zelfverdediging staan bij budo-sporten centraal. En dat je daarbij banden, slippen, titels en prijzen kan behalen, dat weet iedereen inmiddels wel. Maar dat die sporten, zoals judo, karate, jiu jitsu, aikido en taekwondo, ooit met een andere bedoeling zijn ontwikkeld, dat weten maar weinigen. Het was de grondleggers van budo-sporten vooral te doen om de pedagogisch vormende waarden van hun bewegingskunst, om mensen te vormen tot een aanwinst van de maatschappij. Maar die rol raakte al vrij snel en steeds meer op de achtergrond. Gewenst gedrag werd slechts een welkome ‘bijvangst’ in de race naar vooral sporttechnische- en wedstrijdprestaties. Judopedagoog Yos Lotens ontwikkelde daarom een uniek project “Waarde(n)vol budo; gids voor budo-kids”.

Meerwaarde door opvoeden op de mat 

Nu normen en waarden steeds vaker onder een vergrootglas liggen, worden budo-sporten met dit nieuwe project (als voortrekker) gestimuleerd om de ‘budo-waarden’, de kernwaarden uit de overlevering van o.a. Japanse samoerai, gerichter naar de voorgrond te halen, te trainen, toe te passen en te belonen.

Terwijl prijzen, titels en hogere banden in budo beoogde prestaties blijven, worden budoka nog meer uitgedaagd om te groeien in ‘budo-gedrag’. Bij voldoende groei daarin kan een unieke budo-badge op de band worden verdiend. Budo-gedrag is het gewenste respectvolle gedrag dat de budo-leraar van zijn leerling-budoka wil zien. Hiermee wordt de budo-leraar niet minder begeleider naar sporttechnische- en wedstrijdprestaties, maar steeds meer een opvoeder op de mat.

Hiervoor worden normen en waarden in de schijnwerpers gezet en getraind zoals eer, respect, (zelf)beheersing, geduld, loyaliteit, veerkracht, (zelf)vertrouwen en samenwerking en ander gewenst sociaal gedrag. Deze staan met Japanse karaktertekens afgebeeld op een uniek budo-polsbandje voor budoka. Symbolisch om buiten de mat uit te dragen dat je als budoka deze budo-waarden respecteert, traint en probeert toe te passen in het dagelijks leven.

Boek, project en missie

Het boek “WAARDE(N)VOL BUDO-gids voor budo-kids” is de basis van dit project en aanzet voor een brede missie in en door budo-sporten. Auteur en animator Yos Lotens stimuleert budo-collega’s om de budo-waarden in hun sport gericht te trainen, toe te passen en budoka op de band zichtbaar te belonen met een budo-badge; “Als je goed gedrag wilt zien, dan moet je dat ook belonen”. Een deel van de opbrengst van het boekje en Yos’ clinics komen ten goede aan KIKA-Stichting Kinderen Kankervrij.

Budo-ambassadeur 

Budo-grootmeester Edgar Kruyning, internationaal martial arts-expert met ongeveer 50 verschillende dangraden in meerdere budo-sporten, is Ambassadeur waarde(n)vol budo” en met Lotens een van de budo-troubadours die nationaal draagvlak (uit)bouwen en meerdere ambassadeurs per budo-sport gaan werven voor dit project.

Japanse ambassadeur

Vanwege de Japanse roots van de budo-waarden werd op woensdagmiddag 16 september. het eerste exemplaar van het ‘Waardenvol budo’ officieel overhandigd aan de Japanse ambassadeur in Nederland, Zijne Excellentie Mr. Hidehisa Horinouchi. Dit vormt de start van een brede budo-missie. 

Donderdag 17 september werd aan Rob van der Hoorn, Lotens’ judoleraar en werkgever, het tweede exemplaar uitgereikt en wel in zijn sportschool te Oegstgeest. Daarmee ging de voorverkoop van het boekje en het project officieel van start.

Inmiddels is een informatieve website voor het boek en het project gelanceerd, www.waardenvolbudo.nl, en een gelijknamige facebook-site.

Meer berichten