Bas Harland neemt na één seizoen afscheid van Fiks | Oegstgeester Courant
Logo oegstgeestercourant.nl
Bas Harland wordt trainer bij TOP Sassenheim.
Bas Harland wordt trainer bij TOP Sassenheim. (Foto: Wim van Tuijl)

Bas Harland neemt na één seizoen afscheid van Fiks

  Sport

'Fiks houdt altijd een (oranje blauw) plekje in mijn hart'Bas Harland verlaat als trainer van de selectie van Fiks al na één seizoen. Dat is vroeger dan de bedoeling was, maar hij had daar een goede reden voor.

“Ik trof bij mijn komst een gezellige, ambitieuze en talentvolle selectiegroep aan. Onder leiding van de vorige trainer, Rick Nell, heeft deze spelersgroep de korfbaltop bestormd”, opent hij. Fiks ging in enkele jaren van de eerste naar de hoofdklasse; het op één na hoogste niveau. “Ik ben geen trainer die zinspeelt op handhaving alleen, maar probeer het maximaal haalbare te bereiken. Bijvoorbeeld in de zaalcompetitie gaan voor mogelijk de play offs. Dit kost tijd, maar ik was van plan langer dan één seizoen bij Fiks te blijven”, geeft hij aan.

“In de zaalcompetitie zaten we in een zware poule en ik wist dat om ieder resultaat hard geknokt moest worden, maar dat kon dit team. Handhaven is gelukt. We hebben 12 punten uit 14 wedstrijden behaald en dat was in deze pittige poule het best haalbare. De verschillen tussen Fiks met de nummers één en twee, KCC en Nieuwerkerk, waren vertaald naar de wedstrijden helemaal niet groot. Als het kwartje iets anders had gevallen, dan waren verrassingen mogelijk geweest. Denk eens terug aan de thuiswedstrijd tegen KCC, de uiteindelijke promovendus naar de korfbal league. Die ging met slechts 31-32 verloren. Toegegeven, genoemde ploegen beschikken over een bredere selectie dan Fiks. Zij kunnen blessureleed van een speler gemakkelijker opvangen”, aldus Bas. “In ieder geval heeft Fiks op beslissende momenten voldoende punten gepakt. Bijvoorbeeld in het duel in Amsterdam tegen AW/DTV toen Fiks een geweldig collectief verdedigend geheel vormde en de winst meenam. Genoemde tegenstander komt in de veldcompetitie op het hoogste niveau uit. Overigens, na de eerste helft van de veldcompetitie hadden we ons daar al min of meer veilig gespeeld. “
Hij geeft toe dat het een bizar seizoen was vanwege de opgelegde beperkingen door de coronacrisis. “Natuurlijk staat het belang van gezondheid voorop, maar wat een gemis dat de veldcompetitie niet kon worden uitgespeeld. We misten ook de sfeer van enthousiast publiek en het gezellig naborrelen na de wedstrijden. Overigens, de spelers hebben elkaar ook erg gemist, omdat ook de trainingen moesten worden stopgezet. Gelukkig is dat de laatste weken weer mogelijk en je ziet de blijdschap en beleving binnen deze hechte groep terugkeren. Ik voorspel dat deze groep goede toekomst heeft, ondanks dat ik geen trainer meer ben van Fiks”, analyseert Bas.


Dan komen we aan de reden van het vertrek van Bas Harland al na één seizoen. “Ik kreeg een aanbieding van TOP Sassenheim; meervoudig landskampioen en dus één van de beste ploegen van Nederland. Dit onverwachte aanbod kon ik niet laten lopen; hoe jammer ik het vond Fiks daarom te moeten verlaten.
Tijdens de laatste training van dit seizoen is Bas met lovende woorden toegesproken door de aanvoerders van Fiks 1 en 2; respectievelijk Ilse Hazekamp en Youp Coli, alsmede namens het bestuur door Nico van Welzen. “Fiks houdt altijd een (oranje blauw) plekje in mijn hart”, besluit hij.

(Wim van Tuijl)

Meer berichten
 
<SCRIPT SRC="//secure.adnxs.com/ttj?id=13225563&size=160x600&promo_sizes=120x600&cb=[CACHEBUSTER]&promo_alignment=center&referrer=oegstgeestercourant.nl&pubclick=[INSERT_CLICK_TAG]&postcode=234" TYPE="text/javascript"></SCRIPT>
<SCRIPT SRC="//secure.adnxs.com/ttj?id=13225561&cb=[CACHEBUSTER]&referrer=oegstgeestercourant.nl&pubclick=[INSERT_CLICK_TAG]&postcode=234" TYPE="text/javascript"></SCRIPT>