Een mooie actie van Fiks. | Foto: Esther Verhage
Een mooie actie van Fiks. | Foto: Esther Verhage Foto: Esther Verhage

Fiks ontdoet zich in slotfase van VEO

De korfbalselectie van Fiks opende zaterdag 24 november de zaalcompetitie tegen het Voorburgse VEO. Waar Fiks 2 al in de eerste helft al een beslissende voorsprong forceerde tegen VEO 2 en uiteindelijk met 21-14 won, had Fiks 1 veel moeite met het eerste team van VEO. Pas in de laatste minuten zou het vlaggenschip van Fiks de wedstrijd naar de hand zetten (21-17).

In de flyer sprak trainer Rick Nell eerder bang te zijn van de op papier zwakkere ploegen dan voor de gedoodverfde mede-titelkandidaten. "Je denkt wel even te winnen van eerstgenoemde groep, maar we moeten het wel doen. Ik waak erg voor onderschatting", gaf hij aan. Na de winst van de Haagse Korfbaldagen heeft Fiks zich nadrukkelijk geprofileerd als kampioenskandidaat in de overgangsklasse. Zeker omdat Fiks in de veldcompetitie een klasse hoger speelt en daar meedoet om de hoofdprijs. "Dit betekent dat er de druk van presteren op de ploeg ligt", vervolgde hij. Het waren geen loze woorden. Fiks ging een bijzonder moeilijke wedstrijd tegen het stugge VEO tegemoet, dat alles gaf om voor een verrassend resultaat te zorgen. Compliment voor de tegenstand is zeker op z'n plaats. "Deze ploeg gaat zeker punten pakken", aldus teamleider Nico van Welzen na afloop. Had het met onderschatting te maken? "Nee", sprak Rick Nell. "In de eerste plaats heeft VEO laten zien zeker geen slechte ploeg te hebben. Daarnaast heerste inderdaad die prestatiedruk op mijn ploeg en kwam deze na de euforie van de aanloop naar de zaalcompetitie met beide benen op de grond te staan", verklaarde hij.

Slotfase voor Fiks
Dit beeld vertaalde zich in de wedstrijd. Fiks kon niet echt afstand nemen van het fysiek stevig spelende VEO. De tegenstander bleek uitstekende veerkracht te bezitten en vertaalde dit in het scoreverloop. "We scoorden in de beginfase te weinig, alsook in de tweede helft", concludeerde de trainer, die beseft dat dit volgende week in Dordrecht tegen Oranje Wit (een van de titelkandidaten) anders moet. Vooral in de eerste acht minuten werden veel scoringskansen om zeep geholpen. Een gegeven waarvan VEO profiteerde om na 3-1 langszij te komen en na 5-5 even de voorsprong te pakken. In de laatste negen minuten van de eerste helft leek Fiks controle over de wedstrijd te krijgen na inzetten van Kevin Vreeken, Melissa Heijne (2), Michelle Rozenbroek, Jan Anholts, Roy Vreeken en Ilse Hazekamp. De voorsprong van 12-8 was geen garantie voor succes. Ondanks drie treffers van Jan Anholts was VEO een sterk en doeltreffend offensief gestart, dat halverwege de leidde tot een 15-16 voorsprong voor de Voorburgers. "Ik besloot puntspeler Mart Hortensius in te zetten in de hoop dat hij met zijn scherpe schot mede het tij kon keren", verklaarde Rick. Het bleek een goede zet. Binnen vijf minuten scoorde Mart twee keer en ook Roy Vreeken en Jan Anholts verzilverden hun schotpogingen. Dit bleek de definitieve demarrage. Fiks speelde de wedstrijd goed uit. Roy Vreeken en Lianne Anholts waren medeverantwoordelijk voor de 21-17 eindstand. Dominic van Welzen was in de openingsfase twee keer succesvol.