Door Melissa Heijne komt Fiks nog terug tot 20-18, maar kan in het vervolg geen gelijkspel meer afdwingen. | Foto WIm van Tuijl

Fiks loopt onnodige averij op bij Valto in De Lier

Fiks is in De Lier tegen de eerste seizoensnederlaag aangelopen. Na afloop stond er 21-18 op het scorebord in het voordeel van de thuisploeg. Er zal binnen het team aan de hand van de filmbeelden mogelijk breed geanalyseerd worden; zeker over de tweede helft, waarin het mis ging.

De start was overigens voortvarend. Na zes minuten hadden Jan Anholts en Kevin Vreeken voor een 0-3 voorsprong gezorgd. Daarna liet Valto zien waarom het uit de eerste klasse is gepromoveerd. Er heeste scorende scherpte binnen het team en de voorsprong veranderde in een 4-3 achterstand. Het had zeker te maken met de eerste periode van gebrek aan afronding in de daarop volgende acht minuten. Fiks herstelde in de eerste helft en kwam weer redelijk op het niveau waarop het kan spelen. Ook een nieuwe voorsprong (5-7) werd niet uitgebouwd omdat De Lierse formatie op basis van grote werklust en goede schoten van afstand bleef mee scoren. Het treffen kreeg wel een boeiende waarde voor het publiek. De 10-11 ruststand van Melissa Heijne en even daarvoor Dionne Blangé gaf aan dat een spannende tweede helft gewaarborgd was. Het ging mis na een kwartier in die tweede helft. "We speelden ons eigen spel niet meer", gaf Rick Nell aan. "Zwak schot met weinig overtuiging. Twee strafworpen missen en vrije ballen niet doeltreffend afronden", vervolgde teamleider Nico van Welzen. Stellingen die Kevin Vreeken en Dominic van Welzen beaamden. "Ons vak staat borg voor veel treffers. Dat is al vaak bewezen. Vandaag hadden we echter een collectieve off day", mijmerden beiden op weg terug naar Oegstgeest. Na minuut 45 tekende het drama zich af. Valto profiteerde van het zwakke spel van Fiks en liep uit naar 18-14 en vervolgens 20-15. In een tijdsbestek van 21 minuten was ploeg Van Rick Nell niet verder gekomen dan slechts twee treffers. Een groot contrast met Fiks 2, dat in Dordrecht in een gelijkopgaande wedstrijd tegen Oranje Wit 3 in de slotfase toesloeg en met een 12-15 zege op zak huiswaarts keerde.

"Speelt Fiks naar de capaciteiten die het binnen de ploeg heeft, dan hadden we kostbare punten kunnen pakken. Daarom onnodig puntenverlies", was de verwoording. Maar sport blijft mensenwerk. Bij alle sporten kunnen beoefenaars een keer hun dag niet hebben. Dat viel afgelopen zaterdagmiddag te constateren. Komende zaterdag op de Voskuyl om 15.30 uur het treffen tegen het bovenaanstaande Nieuwerkerk, dat kampioenskandidaat nummer 1 is.