Omgekeerde vlaggen bij de koeienrotonde in de Oude Spoorbaan in Leiderdorp.
Omgekeerde vlaggen bij de koeienrotonde in de Oude Spoorbaan in Leiderdorp. Foto: Corrie van der Laan

Protestvlaggen en spandoeken worden verwijderd in Zuid-Holland

Politiek

De provincie Zuid-Holland gaat protestvlaggen en spandoeken verwijderen die de afgelopen weken langs provinciale wegen, bruggen en kruispunten zijn opgehangen. Volgens de provincie kan het niet anders omdat ze een potentieel gevaar opleveren voor het verkeer. 

“Onlangs is de eerste afgescheurde vlag op een rijdende auto terecht gekomen”, laat de provincie weten. “Hoe langer de vlaggen en spandoeken blijven hangen, hoe groter de kans dat deze op enig moment losraken en daarmee een gevaar zijn voor de verkeersveiligheid.”

Omgekeerde Nederlandse vlaggen zijn overal in het land opgehangen in het kader van het boerenprotest tegen de stikstofplannen van het kabinet. In Leiderdorp hangen ze onder meer langs de provinciale weg N445 die langs de Leyhof loopt. 

Maar niet meer voor lang; alle vlaggen en spandoeken die zijn geplaatst op of vastgemaakt aan eigendommen van de provincie Zuid-Holland niet vóór 5 augustus zijn weggehaald door de eigenaren, worden verwijderd, kondigt de provincie aan. Protestvlaggen die een direct gevaar vormden voor de verkeersveiligheid, bijvoorbeeld loshangende vlaggen, vlaggen die het zicht van camera’s blokkeerden of die het zicht op borden of verkeerslichten belemmerden, zijn overigens al verwijderd. 

Gedeputeerde Frederik Zevenbergen: ‘Het recht op protest is een groot goed in Nederland, maar stopt als je de veiligheid van anderen in het gevaar brengt. Dit is nu het geval en daarom trek ik een duidelijke grens.” 

Uit de krant

Uit de krant