Logo oegstgeestercourant.nl
Foto:

CDA: Sluit de kinderhartchirurgie van het LUMC niet

  Politiek

Regio • In een gezamenlijke brief hebben verschillende CDA afdelingen in de Duin- en Bollenstreek en Leiden en diverse raadsleden van andere afdelingen de Tweede Kamer fractie van het CDA opgeroepen om er bij de minister op aan te dringen om het voorgenomen besluit om de afdeling kinderhartchirurgie in het LUMC te sluiten te heroverwegen.

Het LUMC, dat samen met Amsterdam UMC deze zorg al ruim 25 jaar levert binnen het Centrum voor Aangeboren Hartafwijkingen Amsterdam en Leiden (CAHAL) mag wat de CDA-afdelingen betreft niet verdwijnen. 

Sebastiaan Duivenvoorde, initiatiefnemer van deze brief zegt het volgende hierover: ‘’Wij maken ons grote zorgen over het effect van het sluiten van het kinderhartcentrum voor de toegankelijkheid van acute en complexe zorg (zoals kinder-IC-zorg) voor onze regio, bovendien is het LUMC/CAHAL is het enige centrum waar ook ervaring is met foetale hartchirurgie en tevens heeft het LUMC net een nieuw interventie centrum geopend’’.

Met het oog op deze gegevens vinden de CDA-afdelingen het ook extra bijzonder dat er niet voor Leiden/Amsterdam gekozen is. De kinder-IC-zorg draait op de kindercardiologie en de CDA afdelingen zien het personeel niet snel naar Rotterdam of Utrecht vertrekken. Mocht het besluit om de kinderhartchirurgie worden doorgezet dan vrezen de CDA-afdelingen voor een verdere leegloop op de Intensive Care afdeling. De Kinderhartchirurgie van het LUMC/CAHAL behoort tot de wereldtop en er is heel veel expertise in huis en bovendien heeft het LUMC/CHAL een uitstekend onderwijsprogramma. 

Met deze brief hopen de CDA-afdelingen op een heroverweging van het besluit. 

Meer berichten