Bewoners vrezen bebouwing in groene driehoek voor kasteel | Oegstgeester Courant
Logo oegstgeestercourant.nl
Sinds vorige week hangen doeken met 'Behoud open veld' aan de gevels. | Foto Willemien Timmers
Sinds vorige week hangen doeken met 'Behoud open veld' aan de gevels. | Foto Willemien Timmers (Foto: Willemien Timmers)

Bewoners vrezen bebouwing in groene driehoek voor kasteel

  Politiek

Op de Endegeesterstraatweg, tegenover kasteel Endegeest, wapperen sinds vrijdag 22 mei met letters beschilderde lakens aan de gevels. “De meesten van ons hadden nog nooit een spandoek bespoten,” zeggen buurtbewoners Natalie Jonkers en Michiel van der Bom lachend, “Maar eens moet de eerste keer zijn.”

‘Behoud het open veld’ staat er op de doeken geschreven die verdeeld over de nummers 6 tot en met 16 zijn opgehangen. Reden hiervoor is de bespreking van de gebiedsvisie in de Oegstgeester gemeenteraad. In deze krant is een goed gevulde pagina te vinden van schrijvende lezers over dit onderwerp.

“Wij zijn blij met de kritische vragen over de gebiedsvisie die door de gemeenteraadsleden aan de wethouder zijn gesteld. Met onze actie willen we er voor zorgen dat het niet bij vragen blijft en doen we een appèl op het gemeentebestuur om de gebiedsvisie aan te gaan passen daar aar het gaat om het behoud van het open veld voor Kasteel Endegeest,” laat Natalie Jonkers weten.

In de visie die in deze weken besproken wordt, op donderdag 28 mei beslist de raad er over, is ruimte voor bebouwing ingetekend (500 vierkante meter) op het veld rechts voor het kasteel, kijkend vanuit de Endegeesterstraatweg. “Het landgoed verliest hierdoor een belangrijk deel van het groene open veld, en dat doet afbreuk doet aan het parkachtige karakter van het gebied. Veel mensen genieten dagelijks van een wandeling op en rond dit veld. Het is een - voor Oegstgeest - uitzonderlijke open groene plek om even te genieten van rust met uitzicht op het kasteel, de parel van het landgoed. Door de voorgestelde hoge nieuwbouw verdwijnt voor een deel het zicht op het kasteel vanaf de Endegeesterstraatweg. Bovendien is totaal onduidelijk wat er in het gebouw moet komen. Een hotel? Een wellnesscenter? Het is nergens te vinden”, betoogt ook buurman Michiel van der Bom.

De twee buren maken zich zorgen over de bouwplannen. “Iedereen weet heel weinig over de plannen in het gebied. Dat verbaast ons. ” Zij hebben het hier onder andere over de brieven die door Centrum ’45 en Rivierduinen naar het gemeentebestuur zijn verstuurd. “We zijn bang dat straks niemand tevreden is. Voor het geplande gebouw geldt dat de hoogte van het kasteel als referentie geldt. Dan kan dus niemand er meer overheen kijken.” De omwonenden zien wel in dat er ìets moet gebeuren in het gebied, maar maken zich zorgen dat er zo weinig zicht op is. “Het lijkt erop dat er een grote uitruil plaatsvindt. Jammer dat we als omwonenden, verenigd in de Stichting Behoud Wilhelmina Park en Geesten, niet het gevoel hebben dat er met ons gesproken wordt. Het proces lijkt één grote black box.”

Jonkers en Van der Bom hebben er begrip voor dat er veel zal gaan gebeuren in ‘De Geesten’. “Maar waarom een groot gebouw in het open veld? We hopen dat de raadsleden in de komende raadsvergadering een andere keuze maken, zodat er straks in het bestemmingsplan geen ruimte is voor bebouwing op dit open veld. Deze groene driehoek leent zich niet voor bebouwing. Alles is al vol in Oegstgeest, mag hier alsjeblieft iets van open ruimte overblijven?”

(Willemien Timmers)

Meer berichten
 
<SCRIPT SRC="//secure.adnxs.com/ttj?id=13225563&size=160x600&promo_sizes=120x600&cb=[CACHEBUSTER]&promo_alignment=center&referrer=oegstgeestercourant.nl&pubclick=[INSERT_CLICK_TAG]&postcode=234" TYPE="text/javascript"></SCRIPT>
<SCRIPT SRC="//secure.adnxs.com/ttj?id=13225561&cb=[CACHEBUSTER]&referrer=oegstgeestercourant.nl&pubclick=[INSERT_CLICK_TAG]&postcode=234" TYPE="text/javascript"></SCRIPT>