Eensgezinde gemeenteraad: 'De parel van Oegstgeest moet behouden blijven' | Oegstgeester Courant
Logo oegstgeestercourant.nl
Een deel van het terrein behorend bij Rivierduinen.
Een deel van het terrein behorend bij Rivierduinen. (Archieffoto Willemien Timmers)

Eensgezinde gemeenteraad: 'De parel van Oegstgeest moet behouden blijven'

  Politiek

De gemeenteraad heeft ingegrepen, waar het gaat om mogelijk ongebreidelde bouwplannen voor het gebied Wilhelminapark en de Geesten (Landgoed Endegeest, Rhijngeest en Overgeest). De daar aanwezige natuur, de drie rijksmonumenten en de historische waarde zijn zo belangrijk, dat dit gebied niet zomaar verloren mag gaan. In een welhaast ongekende mate van eensgezindheid riepen de politieke partijen het college op om dit gebied, de 'Parel van Oegstgeest', te behouden.


Een groot deel van dit gebied behoort tot het NNN (Natuurbeheer Netwerk Nederland) en er is een brede variatie aan flora en fauna. Raadslid Frits van Dissel (Hart voor Oegstgeest): "Met landgoed Endegeest, Rijngeest en Overgeest hebben we monumenten en natuur en deze hebben een bijzondere bescherming nodig. Dit gebied is een buffer tussen het Biosciencepark en het dorp Oegstgeest. Laten we dat behouden.'' Hij maakt zich zorgen om de bouwplannen van allerlei marktpartijen.
De politieke partijen Hart voor Oegstgeest, PrO, VVD, CDA en D66 dienden tijdens de raadsvergadering van dinsdag 28 mei gezamenlijk een amendement in (met uitzondering van Lokaal Oegstgeest, die niet bij de raadsvergadering aanwezig was). Hierin werd gesteld, dat bij iedere verandering in dit gebied het behoud en verbetering voorop moet staan. Waarbij de verkeersintensiteit niet mag toenemen. In totaal mag maar twaalf procent van het gebied bebouwd worden; net als nu. En als er woningen komen, moeten dat niet alleen kasten van villa's worden, maar bijvoorbeeld ook huizen en appartementen voor sociale huur, koopwoningen voor starters, senioren en 'specifieke woonvormen'.
PrO-raadslid Jansen: "Dit stuk Oegstgeest is waardevol; het wordt de parel van Oegstgeest genoemd. We willen landschap, natuur en cultuurhistorie behouden. Bij Overgeest kan naast het maatschappelijke ook woningbouw komen, vooral voor groepen die behoefte hebben aan huisvesting. Dit mag niet de vijfde villawijk van Oegstgeest worden. Ook de overige politici uitten zich in vergelijkbare bewoordingen. Al merkte raadslid Bouw (VVD) wel op, dat zijn partij er vanuit gaat, dat hier vanwege de verhouding grondkosten en opbrengsten geen sociale huurwoningen kunnen komen.
Wethouder Glasbeek omarmde de actie van alle politieke partijen. Glasbeek: "Dit is een bijzonder waardevol gebied. Wij vinden het erg mooi dat er nu een door de hele raad onderschreven besluit wordt geformuleerd. We kunnen dit overnemen en zien het als een steun in de rug voor de komende exercitie."

(Joep Derksen)

Meer berichten
 
<SCRIPT SRC="//secure.adnxs.com/ttj?id=13225563&size=160x600&promo_sizes=120x600&cb=[CACHEBUSTER]&promo_alignment=center&referrer=oegstgeestercourant.nl&pubclick=[INSERT_CLICK_TAG]&postcode=234" TYPE="text/javascript"></SCRIPT>
<SCRIPT SRC="//secure.adnxs.com/ttj?id=13225561&cb=[CACHEBUSTER]&referrer=oegstgeestercourant.nl&pubclick=[INSERT_CLICK_TAG]&postcode=234" TYPE="text/javascript"></SCRIPT>