Logo oegstgeestercourant.nl
Foto: pr

Gemeente Katwijk wil Brede School Duyfrak (Valkenburg) uitbreiden

  Onderwijs

Het gemeentebestuur van Katwijk wil de Brede School Duyfrak in Valkenburg uitbreiden met drie lokalen en een ruimte voor KOK kinderopvang. De Valkenburgse wijk Duyfrak is door middel van een fietsersbrug verbonden met de de wijk 'Oegstgeest aan de Rijn' (Nieuw Rhijngeest), waar brede school Het Dok ook uitgebreid gaat worden.

Begin 2020 besluit de gemeenteraad van Katwijk over de uitbreiding van rede School Duyfrak. De komende jaren dreigt een tekort aan ruimte op de school door de toename van het aantal leerlingen. Met deze blijvende uitbreiding verwacht het gemeentebestuur het ruimtetekort ook op de langere termijn aan te pakken.

Op 1 augustus dit jaar werd de Dubbelburg in Rijnsburg gesloten doordat op deze schoollocatie steeds minder leerlingen werden ingeschreven. De school openhouden was daardoor niet haalbaar. Hierdoor nam het aantal leerlingen op de Dubbelburg in Valkenburg toe met 30 leerlingen, wat voor ruimtetekort zorgde. Dit jaar heeft het schoolbestuur dit ruimtetekort tijdelijk opgelost door het speellokaal op de locatie in Valkenburg in te richten als leslokaal. De onderbouwleerlingen van de Dubbelburg kunnen voor de gymles terecht in het speellokaal van basisschool De Burcht. Een mooie samenwerking, maar niet wenselijk op de lange termijn. Daarnaast geeft De Burcht aan ook te gaan groeien in 2020.

In totaal ontstaat er een tekort van twee tot drie lokalen in de Brede School Duyfrak. "De verwachting is dat tot aan 2034 het aantal leerlingen op de Brede School Duyfrak blijft groeien. Het is daarom belangrijk om te kijken naar een blijvende oplossing voor de lange termijn, zodat leerlingen en hun ouders weten waar zij aan toe zijn. De uitbreiding van het schoolgebouw is hiervoor een goede uitkomst", aldus wethouder Jacco Knape van Katwijk.

De architect van het huidige schoolgebouw heeft een plan gemaakt voor de uitbreiding van de school met drie klaslokalen. Ook voor KOK kinderopvang wordt een ruimte in het gebouw bijgemaakt. Door de wachtlijst en veel belangstelling in de wijk halen ook zij voordeel uit de uitbreiding. Voor het bouwen van de extra lokalen vraagt het gemeentebestuur de Katwijkse gemeenteraad 1.010.000 euro beschikbaar te stellen.

Meer berichten