Logo oegstgeestercourant.nl
Kerstontbijt met de klas. | Foto PR
Kerstontbijt met de klas. | Foto PR (Foto: PR)

Leerlingen Rijnlands Lyceum aan het werk voor beter onderwijs in Malawi

  Onderwijs

Op 20 en 21 december organiseert het Rijnlands Lyceum Oegstgeest de 23ste Actie Paardenkracht. Op donderdag 20 december zijn de leerlingen eerder vrij om bij familie, buren en bekenden aan het werk te gaan om geld te verdienen voor een onderwijsproject in Malawi.

Voor de vijftiende keer doet de school mee aan Edukans Going Global. Edukans heeft in een aantal landen langlopende projecten die steeds voor drie jaar worden gefinancierd. Ieder jaar mogen leerlingen van de deelnemende scholen op bezoek bij zo'n project om met eigen ogen te zien waaraan het opgehaalde geld besteed wordt. Edukans streeft ernaar dat meer kinderen langer naar school gaan en beter onderwijs krijgen. Dit vereist behalve investeringen in schoolgebouwen ook het opleiden van docenten en schoolmanagement en het besef van ouders dat onderwijs aan hun kinderen op de lange termijn beter is voor iedereen. Daarbij speelt het oefenen van 'social skills' een belangrijke rol. Met gevarieerde werkvormen worden onderwerpen als anticonceptie, HIV/AIDS, kindhuwelijken en tienerzwangerschappen uit de taboesfeer gehaald en bespreekbaar gemaakt.

Op 12 december deden Jamie van Loon en Yasin Angudi (leerlingen uit 5 havo) verslag van hun reis in februari 2018 naar Ghana. Zij waren onder de indruk van de vindingrijkheid, de leergierigheid en het geluk dat hun leeftijdgenoten in Ghana uitstraalden, ondanks de - in westerse ogen - gebrekkige middelen zowel thuis als op school. Leren werken met tekstverwerker Word zonder computer, door middel van een schoolbord en een schrift; dat is een groot verschil met de mogelijkheden die leerlingen hier hebben.

In het kader van Actie Paardenkracht zijn er diverse activiteiten op de school. Op 13 december kon aanstormend muzikaal talent op het 'Open Podium' laten zien wat zij waard zijn: entree, baromzet en sponsorgelden zijn voor Actie Paardenkracht.
Verder zijn er iedere dag 'bake & tosti-sales', sluiten klassen weddenschappen af met hun docenten en is er ook weer de boekenmarkt. Op 21 december komen alle leerlingen het verdiende geld inleveren bij hun mentor. Die dag zijn er nog verschillende activiteiten, zoals kerstontbijt met je klas, een flash mob, een panna-cuptoernooi en 'schaken met de rector'. Opa's en oma's van leerlingen in de bovenbouw zijn uitgenodigd om die dag te genieten van een door leerlingen verzorgde 'high tea'.

Leerlingen worden uitgebreid voorgelicht over het doel van de actie door hun mentor. Iedere leerling krijgt een 'actiekaart' met informatie over het doel van de actie. Op deze kaart wordt ook genoteerd welke klus de leerling gaat aanpakken en het bedrag dat de leerling daarmee verdient. Het is niet de bedoeling dat leerlingen bij onbekenden om geld vragen. Leerlingen die geen actiekaart kunnen laten zien, werken waarschijnlijk niet voor Actie Paardenkracht. Als u benaderd wordt door iemand die geen weet heeft van het doel van de actie en/of geen actiekaart heeft, informeert u dan zo snel mogelijk de school (tel. 5193500).

Meer berichten